5 coses importants que segurament no sabies que s'estaven acabant

per Redacció, el 26 d'agost de 2019 a les 12:53
A principis d'aquest agost la Terra entrava en números vermells: l'organització Global Footprint Network anunciava que havíem acabat els recursos del planeta per tot el 2019, cinc mesos abans que l'any s'acabés. O dit d'una altra manera: en poc més de mig any ja havíem utilitzat més materials naturals dels que el planeta pot produir en un any.

És per això que avui us hem volgut portar un recull que ha fet la BBC de cinc recursos que els humans estem acabant i que molta gent no saps.

 


Versió sense playbuzz

Sorra
La sorra és un dels materials sòlids més explotats del món i l'estem utilitzant a un ritme molt més ràpid del que necessita per a renovar-se de manera natural. La pèrdua d'aquest material amenaça els ecosistemes fràgils i pot significar la desaparició d'algunes espècies.

Heli
Aquest gas, extret de les profunditats subterrànies, és un recurs finit. Segons diverses estimacions, d'aquí a uns 30 anys començarà a escassejar de manera preocupant. Tot i que molta gent no ho sap, l'heli és molt important en l'àmbit mèdic, ja que s'utilitza per refredar els imants dels escàners de ressonància magnètica, eines clau per al diagnòstic de malalties com el càncer.

Plàtans
La majoria de plàtans que actualment s'utilitzen per a la venda comercial estan amenaçats per un fong conegut com a "malaltia de Panamà" , la qual està posant en risc la seva producció. És per això que diversos investigadors ja estan treballant per desenvolupar noves varietats que siguin resistents a aquest fong.

Sòl
La capa superficial de la Terra, coneguda com a sòl, està en perill. Si bé és cert que no desapareixerà, també ho és que els humans n'estem fent un molt mal ús. La desforestació i l'agricultura intensiva estan malmetent gran part del sòl, clau per al creixement de les plantes.

Fòsfor
El fòsfor és un fertilitzant agrícola essencial que de moment no té substitut i segons els experts podria començar a esgotar-se aquest mateix segle, un fet que posaria en perill la supervivència de molts cultius.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: