Avui ens comencen a «espiar» els mòbils: com evitar-ho?

per Antònia Crespi, el 18 de novembre de 2019 a les 13:02
Durant vuit dies l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sabrà com es mou la ciutadania gràcies als seus mòbils. Operadores telefòniques i INE han arribat a un acord per analitzar els moviments de la població des d'aquest dilluns fins al 21 de novembre arreu de l'Estat. L'estudi es farà a partir del recompte de les posicions dels dispositius, però serà utilitzant informació anònima, segons han explicat les companyies.

Tot i que constantment les operadores saben la localització dels usuaris, perquè sinó seria impossible que aquests tinguessin cobertura i dades als mòbils, sí que hi ha maneres per evitar que durant els vuit dies de l'estudi l'INE puguin saber-ho. La primera de totes és acollir-se a la Llei de Protecció de Dades, amb la qual cosa s'evitaria que les empreses passin els moviments a l'ens estatal. 


El professor de Dret de la Publicitat Sergi Juan-Creix (UOC) explica que, com a usuaris, tenim dos tipus de dret: el dret a l'accés i el dret a l'oposició. Així, podem enviar un correu a la nostra companyia de telefonia demanant que ens expliquin quin tipus de dades nostres tenen, com les utilitzen i si les faran servir en l'estudi de l'INE. De la mateixa manera, també podem especificar que no volem que les nostres dades formin part de l'estudi.

La segona opció és posar el mòbil en mode avió durant aquests dies. Com que l'estudi es farà a partir de la informació de la xarxa de telefonia, si el dispositiu està desconnectat d'aquesta, no es podrà fer el seguiment dels moviments. A més, encara que es connecti els mòbils al wifi tampoc se sabrà la ubicació. "Pel tipus de rastreig que han explicat que es vol fer, mentre no s'utilitzin ni les dades ni la cobertura, no hi hauria d'haver problema", aclareix el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la UOC Carles Garrigues.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: