Informe PISA

Quines notes han tret els adolescents catalans a les proves PISA?

per NacióDigital, el 3 de desembre de 2019 a les 10:48
Ja s'ha publicat l'informe PISA, un estudi que avalua els estudiants de 15 anys de centres escollits de manera aleatòria. Els exàmens es van fer l'any passat i ara se n'han publicat  els resultats.

Segons aquest estudi, Catalunya ha obtingut una puntuació inferior a la d'anys anteriors. Després que el 2015 l'alumnat català superés per primera vegada la mitjana espanyola, europea i de l'OCDE, en les del 2018 no ha pogut revalidar aquells resultats.

Pels que fa a les matèries científiques ha tret 15 punts menys, i ha fet el pitjor resultat des del 2003, i en competència matemàtica 10 punts menys, la puntuació més baixa des de 2006.

Imagen relacionada

Així, amb 489 punts a ciències i 490 a matemàtiques, Catalunya se situa propera a la mitjana de l'OCDE, per sota de l'europea i es manté lleugerament per sobre de la mitjana espanyola, on la major part de comunitats han baixat respecte del 2015.

El rànquing de PISA l'encapçalen en competència científica, per aquest ordre, Estònia, Japó Finlàndia i Corea, mentre que en matemàtica, Japó, Corea, Estònia i Països Baixos. En ciències, Catalunya està al nivell de països com ara Noruega i Àustria (490) o Letònia (487), en una situació similar a Espanya que està just per sobre de Lituània, Hongria i Luxemburg. En matemàtiques, Catalunya, amb 490 punts, està al nivell d'Austràlia (491) o Portugal (492), i per sobre d'Itàlia (487), República eslovaca (486) o Luxemburg (483).

Anomalies a les proves de comprensió lectora

Fa tot just quinze dies, l'OCDE va anunciar l'ajornament de la publicació dels resultats de les proves PISA en comprensió lectora d'Espanya després de detectar ''anomalies''. En un comunicat, l'organització va assegurar que s'havia percebut un ''comportament de resposta inversemblant'' per part dels estudiants que van respondre més de vint preguntes de la secció de fluïdesa lectora amb menys de 25 segons, quan de manera general s'hi van dedicar entre 50 segons i més de dos minuts. L'OCDE no va concretar en quins centres ni de quines zones s'havia detectat aquest comportament.

​Malgrat tot, els resultats de Catalunya queden per sobre dels d'Espanya i en la mateixa línia que la mitjana de la UE i de l'OCDE i ha recalcat que en termes de població escolar, en el 2015, un 24% va obtenir una puntuació superior a la de la població de Catalunya en matemàtiques i un 29,2% en ciències i que en canvi, aquest 2019, es repeteix la situació en matemàtiques però només superen la puntuació de Catalunya un 18,57% de la població espanyola.

1.690 alumnes i 49 centres
1.690 alumnes de 49 centres van fer les proves PISA 2018, que avalua els sistemes educatius a través de mostres aleatòries d'alumnes de 15 anys. Catalunya hi participa des del primer cicle de l'estudi, l'any 2000, i des del 2003 hi participa amb una mostra ampliada que permet obtenir dades estadísticament representatives. La mostra espanyola inclou 35.000 alumnes de més de 1.000 centres.


 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: