9 frases que la gent pensa que no són homòfobes, però sí que ho són

per Redacció, el 28 de juny de 2021 a les 09:39
Avui, 28 de juny, se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+. Malauradament aquest col·lectiu encara s'enfronta a reaccions homòfobes que van més enllà de les agressions o els insults. Són totes les creences aparentment "amables" envers la diversitat sexual, però que amaguen una homofòbia latent.

És per això que hem recuperat un informe de la UOC, on s'analitzen aquestes frases acceptades i catalogades com a "no ofensives" i que aquests col·lectius senten diàriament.

 


Versió sense playbuzz

«Per què no hi ha un dia de l'orgull hetero?»
Aquesta frase amaga un desconeixement de la problemàtica LGTBI i una profunda homofòbia. "Malgrat que s'ha avançat respecte a la visibilitat i els drets, encara queden moltes coses per reivindicar", afirma Maria Rodó.

«Jo tinc una amiga lesbiana, jo tinc un amic trans...»
«I ...?», respon Olivella; «Ni l'orientació sexual ni el gènere defineixen la totalitat d'una persona». Amb aquesta mena de frases es volen justificar comentaris o actituds homòfobes.

«Qui és el noi (o la noia) en la vostra relació?»
En una societat heteronormativa, explica Olivella, es dona per fet que els homes són masculins i les dones són femenines. I aquests homes masculins tenen relacions amb dones femenines i a l'inrevés, «cosa que no té cap sentit», diu la investigadora.

«Els gais són tan divertits...!»
Els estereotips sobre com cal ser gai o lesbiana també són discriminatoris. «Encara que la frase "els gais són superdivertits" es pugui dir com a elogi», destaca Rodó, «torna a denotar una visió normativa i excloent».

«No cal anar-ho proclamant que ets gai»
«L'heterosexualitat es proclama tot el temps i a tot arreu. No és cert que la sexualitat es mantingui en l'àmbit privat», diu Rodó. «Es mostra als restaurants, el dia dels enamorats, quan es va pel carrer donant-se les mans, quan una persona fa un petó a una altra...» Per què no han de poder fer el mateix les persones del col·lectiu LGTBI?

«No hi tinc res en contra, però...»
Els «peròs» sempre intenten justificar un cert tipus de pensaments, idees, accions, expressions... Si després de la frase «no soc homòfob» s'afegeix un «però»... vol dir que sí que ho ets.

«Estàs confós, quan maduris ja ho decidiràs»
Aquesta frase, que moltes vegades es diu a joves i adolescents, i sobretot a persones bisexuals o a persones que no se senten representades pel seu gènere, implica un rebuig profund. Tenir unes preferències canviants, a més, no significa estar confós. De fet, la identitat sexual canvia i evoluciona fins a l'edat adulta, segons un estudi publicat en el Journal of Sex Research.

«Ser gai o lesbiana és vàlid, però ser bisexual és un vici»
«Considerar que és un vici el que és una opció sexual és clarament ofensiu», diu Rodó. I a més, «fa entendre que a una persona bisexual sempre li falta alguna cosa», afegeix Olivella.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: