Sir Joan destapa una realitat que molta gent passa per alt

per Neus Mestres, el 17 de gener de 2019 a les 09:34
Aquesta setmana l'instagramer i col·laborador d'Adolescents.cat Sir Joan ha penjat un vídeo en què "investiga" quin és l'idioma de l'oci nocturn a Barcelona. No us estic fent cap spoiler si us dic que la seva conclusió és que la llengua predominant en l'oci nocturn és l'espanyol: era fàcil d'endevinar. Però per què és així? I, sobretot, per què ha de ser així?

Quan sortim de festa ni ens n'adonem, però fixeu-vos-hi. Escoltareu música en anglès, en espanyol, fins i tot en altres idiomes, però difícilment escoltareu gaires temes en català. Però no només passa amb la música, el català està relegat en l'oci nocturn en tots els aspectes, i això és el que Sir Joan apuntava.


"El primer idioma que ens hem trobat aquesta nit és un fantàstic castellà": així comença el vídeo, just després de pujar a un taxi. Quan en baixa parla amb un cambrer que li reconeix que es dirigeix a la clientela bàsicament en castellà. Més tard passa per davant d'un cartell promocional en anglès. I l'Edu Elizondo, un DJ amb un llarg recorregut a la nit catalana, ho remata confirmant el que és evident: "A Barcelona, el 90% de l'oci nocturn, de les discoteques o bars musicals és en castellà".
 

"Y esta noche está pa bailar, beber, joder hasta que no puedas más". "Oh, I need the dolars, I said I like it like that, beat it up like piñatas". Sabeu què passa? Que surts de nit i sembla que els catalans no ballem, ni bevem, ni follem, ni vulguem dòlars, ni vulguem petar-ho fort com fem amb les pinyates o quan trenquem l'olla. Però no és així: ballem, bevem, follem, gastem i ho petem fort. I a vegades, fins i tot, agafem taxis per anar a les sales de festa.

Per això necessitem incorporar la nostra llengua també a l'oci nocturn, més enllà dels ambients formals, de les escoles, de la feina. Es tracta de normalitzar la llengua, res més. Però per molt que l'objectiu final sigui simple, aconseguir-ho no n'és gens, de senzill. Fer arribar el català a tot arreu és una de les tasques principals de la Plataforma per la Llengua des de fa 25 anys.

Parlem, reflexionem i actuem.
L'oci també pot ser en català, a qualsevol hora del dia. Com diuen els Buhos, "sense regles que ens prohibeixin ser qui som, com si a la nit d'avui se'ns acabés el món, la llum al cel com dos volcans en erupció, ballant junts fins que acabem perdent la raó". Perquè quan sortim de festa volem perdre la raó, però no la llengua.





Des d'@AdolescentsiCat parlem amb la Miri Pérez-Cabrero de Masterchef —@mirimchef5—. Comentarem la seva evolució al llarg dels últims mesos i el seu pas pel programa que l'han portat a ser una de les cares més populars del moment. També li preguntarem sobre l'amor o què mira a Netflix i què escolta a Spotify.

 
Arxivat a:
CULTURA, festa, Sir Joan, català, oci
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: