Aquesta és la nova manera que fan servir per espiar-te a través del mòbil (i així és com ho pots evitar)

per Redacció, el 17 de gener de 2019 a les 09:45
Potser un ha passat algun cop: parlar d'un producte en una conversa privada amb un amic i després veure aquell producte anunciat en una de les apps que teniu al mòbil. Doncs bé, aquesta situació, més habitual del que us pugui semblar, ha fet saltar totes les alarmes sobre el fet que algunes aplicacions mòbils ens escolten pel micròfon del telèfon amb l'objectiu de mostrar-nos publicitat segmentada.

Tot i que no hi ha estudis que confirmin aquesta pràctica, alguns usuaris ja han començat a fer experiments que ho demostren.


El professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Carles Garrigues assegura que "els mòbils poden escoltar-nos pel micròfon, poden enregistrar vídeos, fer captures de pantalla o utilitzar el GPS per a saber coses de nosaltres". Si una aplicació mòbil volgués escoltar les converses privades dels seus usuaris per tal d'oferir-los publicitat personalitzada, seria necessari executar un algorisme de reconeixement de veu. "Pel micròfon s'enregistraria tota la conversa, que posteriorment podria ser enviada als servidors de l'empresa, i després, gràcies a un reconeixement de veu, podrien identificar-se paraules clau i aquestes ser associades a productes o anunciants concrets".

L'expert assegura que aquest fenomen només pot tenir lloc si "l'usuari prèviament ha concedit permisos a l'aplicació per a utilitzar el micròfon", cosa que molts fem sense ni tan sols adonar-nos-en.


discussion reviews GIF

Quines mesures poden prendre els usuaris?


Garrigues assegura que "les aplicacions no poden accedir al micròfon dels usuaris ni utilitzar-lo si aquests no ho han acceptat prèviament". Una vegada l'aplicació té el permís per a utilitzar el micròfon, "és molt difícil saber si aquest és utilitzat en un moment determinat", assegura el professor.

Davant d'això, els experts recomanen a l'usuari informar-se de si ha donat permís a l'aplicació perquè aquesta tingui accés al micròfon. "El més important és que els usuaris estiguin atents als permisos que concedeixen a les aplicacions que tenen instal·lades als seus mòbils", conclou Garrigues.




Des d'@AdolescentsiCat parlem amb la Miri Pérez-Cabrero de Masterchef —@mirimchef5—. Comentarem la seva evolució al llarg dels últims mesos i el seu pas pel programa que l'han portat a ser una de les cares més populars del moment. També li preguntarem sobre l'amor o què mira a Netflix i què escolta a Spotify.
 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: