Així és B-resol, l'app nascuda a Catalunya que lluita contra el bullying

per Elvira Vilardell, el 1 de febrer de 2019 a les 08:26
Gairebé tots hem presenciat alguna vegada una situació de bullying i per por no hem dit res. Des de fa uns mesos, però, hi ha una aplicació de mòbil que permet alertar d'aquests casos de manera anònima i immediata: B-Resol.

Aquest projecte va començar a caminar el 2016 gràcies a la convicció de cinc persones que creien que lluitar contra l'assetjament escolar utilitzant la tecnologia com a base era possible: Meritxell Bosch, Natàlia Flores, Marta Méndez, Maria Teixidor i Josep Fígols. Ells cinc van ser els socis fundadors de l'app B-resol i els qui l'han donat a conèixer a la cinquantena de centres de Catalunya i Andorra que actualment la fan servir.


Josep Fígols, un dels responsables de B-resol, ens explica que l'aplicació va néixer principalment per combatre el bullying, però que poc a poc s'ha convertit en un espai on els adolescents comparteixen tota mena propostes i preocupacions. "Una de les coses que ens ha sorprès és que l'aplicació va tenint vida pròpia. En un principi no havíem pensat que els joves utilitzarien l'eina per demanar ajuda en casos de trastorns de conducta alimentària, per exemple".
 


Dels 2.000 missatges que els adolescents van enviar l'any passat a través de l'app, només un 15% feien referència a situacions greus, com ara casos d'assetjament continuat o drogoaddicció. La gran majoria d'avisos, prop del 80%, estava relacionat amb altres temes, principalment baralles i rumors.

"No tots els missatges que es reben, però, són negatius", remarca Josep Fígols: "De vegades envien suggeriments o propostes, ja que al cap i a la fi, l'eina el què vol és donar veu als adolescents".

Com funciona B-resol?

L'aplicació té un funcionament molt senzill. Cada un dels centres que l'utilitza (instituts, esplais, etc.) té un codi d'identificació i uns interlocutors propis –les persones que reben les alertes-. Així doncs, quan un adolescent accedeix a l'app, només ha de "fer un click", escriure el codi del seu centre, triar el professor, monitor, etc. que vol que llegeixi el seu text i enviar el missatge.
 

Imatge de l'app B-resol. Foto: B-resol


Un cop fet, la persona que rep l'avís té la possibilitat d'interactuar amb el jove a través d'un xat intern. D'aquesta manera, per exemple, li pot demanar més detalls sobre el cas per tal de conèixer totes les parts implicades i fer-ne una millor gestió. A més "cada vegada que arriba un missatge, sempre hi ha un seguiment: tot el que es diu queda registrat, no hi ha la possibilitat d'ocultar informació", assegura Josep Fígols. Per tant, el jove que demana ajuda a través de l'app té gairebé el "100% de possibilitats de rebre-la".

Així doncs, B-resol permet als centres conèixer situacions que potser no havien detectat i dóna als joves la llibertat d'expressar els seus problemes de manera anònima i segura.

Premi a la mediació

Aquest gener B-resol ha rebut el Premi ADR Justícia 2018 a la millor iniciativa en l'àmbit de la mediació, un reconeixement que anima l'equip a fer créxer encara més aquest projecte.

"El nostre somni és que l'app sigui una eina d'absolut ús a tots els centres. Voldríem ser aquesta porta d'entrada perquè els adolescents poguessin tenir veu i expressar les seves peticions d'ajuda i propostes de millora", assegura Josep Fígols.

De moment, sembla que els seus desitjos es van complint. D'aquí poc, i per primera vegada, B-resol s'implantarà en un municipi sencer, Alfafar (València) i, a més, podria ser que aquest 2019 també es comencés a utilitzar a nous territoris, com Colòmbia. Què us sembla aquest projecte? Algun dels vostres instituts fa servir l'app?

 


LILDAMI, el cantant de trap, passa per AdolescentsiCat. Parlarem del seu nou disc i també de la seva vida.

Li farem passar algunes proves, per exemple: Com puntuarà de l'1 al 10 la cançó "La Playa" de la Oreja de Van Gogh? I Juan Magan com el valorarà?

A part, com sempre, respondrà les 10 preguntes íntimes. I si en algun moment no vol respondre haurà de fer la prova de l'heli!
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: