4 coses que has de saber sobre el judici als líders independentistes

per Redacció, el 12 de febrer de 2019 a les 08:55
Aquest dimarts comença al Tribunal Suprem l'anomenat judici de "l'1 d'octubre" en el qual es rememoraran tots i cadascun dels detalls del procés català. Com que segurament en sentireu a parlar, i molt, durant aquests dies, us portem algunes dades clau sobre aquesta causa:

 





31FAM, el grup de trap català amb més porjecció del moment, passen per AdolescentsiCat. Parlarem amb ells de com han estat els seus inicis i com viuen aquesta primera etapa d'èxit i reconeixement.
Els farem passar algunes proves i, com sempre, hauran de respondre les preguntes de l'interrogatòri íntim.
  Versió sense playbuzz

Qui es jutja?
Al banc dels acusats s'hi asseuran nou membres de l'anterior Govern -Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Meritxell Borràs i Santi Vila-, els màxims dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural durant el referèndum -Jordi Sànchez (ara president del grup parlamentari de JxCat) i Jordi Cuixart (encara en el càrrec de president de l'entitat cultural- i la presidenta del Parlament en l'anterior legislatura, Carme Forcadell. Només tres -Mundó, Vila i Borràs, ja allunyats de la primera fila política- han pogut preparar el judici en llibertat, els altres ho han hagut de fer des de la presó.

Qui és el tribunal?
Al capdavant de la sala hi ha Manuel Marchena, el nom que PP i PSOE van pactar com a futur president del Consell General del Poder Judicial, tria que mai es va materialitzar. Un tribunal integrat per set persones serà l'encarregat de dictar una sentència que es preveu per al mes de juliol, un cop passades les eleccions municipals.

De què se'ls acusa?
Es jutgen tots els fets que van derivar en el referèndum de l'1-O i la declaració de la independència. La principal acusació que recau sobre els presos polítics és la de rebel·lió, amb l'agreujant de malversació. La Fiscalia els aplica, en aquest cas, l'article 472.1 i 473.1 del Codi Penal, que parla de rebel·lió sense armes ni combat. Junqueras -per a qui el ministeri públic sol·licita 25 anys de presó i d'inhabilitació- és considerat el cap de la trama, mentre que per sota seu -però també com a promotors o caps principals- se situen Sànchez, Cuixart i Forcadell, per qui el ministeri fiscal demana 17 anys de presó i 17 d'inhabilitació. Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa s'enfronten a 16 anys de presó i inhabilitació per rebel·lió amb malversació, i Mundó, Borràs i Vila, a set anys de presó i 16 d'inhabilitació per malversació i desobediència greu, a part d'una multa de prop de 30.000 euros.

Les mobilitzacions

El judici estarà cobert per més de 500 periodistes d'arreu del món, i marcarà l'agenda de les properes mobilitzacions. A les deu en punt, hora prevista per l'inici de la vista, part dels centres de treball de Catalunya s'aturaran en solidaritat amb els líders encausats. Serà el judici més rellevant de les quatre dècades de la democràcia espanyola.
Arxivat a:
ACTUALITAT, judici, procés
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: