Aquesta és la por que cada dia afecta més adolescents

per Redacció, el 25 de febrer de 2019 a les 11:43
Com molts sabeu, les xarxes socials recullen quantitats massives de dades personals dels usuaris que permeten quantificar-los i etiquetar-los segons els seus gustos, aficions i comentaris. Dades com ara quins són els contactes amb qui més parlen, quina és la seva música preferida, quin color polític té, quantes hores dorm o a quin grup sanguini pertany.

És per això que Internet pot augmentar la sensació de ser vigilat constantment. «El cost d'emprar internet sovint el paguem en termes de pèrdua de privacitat, i ara en comencem a ser conscients», afirma Ferran Lalueza, professor dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC.

El social cooling, resultat de la inconsciència a la xarxa

Quan l'usuari pren consciència de les conseqüències pot aparèixer el social cooling, la por de sobreexposar-se a les xarxes socials: limitar el desig de parlar o d'opinar per por de la falta de privacitat i del control de la seva activitat.

«A internet, igual que a la vida, es reprodueix aquest fenomen social: l'evidència que algú ens observa altera el nostre comportament», explica Enric Puig, filòsof i professor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC. El social cooling es dona perquè, segons Puig, ens relacionem amb internet de la mateixa manera que ho fèiem amb els entorns del món físic, és a dir, en confiança íntima i en relació directa amb la nostra privacitat. 

Resultado de imagen de phonegif

Els joves, els més preocupats per la privacitat


Segons un estudi de l'Institut d'Internet de la Universitat d'Oxford, els joves estan més preocupats per la privacitat que els usuaris més grans. Gairebé el 95% dels adolescents entre 14 i 17 anys revisen el que comparteixen de la seva vida social i amb qui.

Un estudi de Kantar afirma que els usuaris nascuts entre 1995 i 2012, tenen més probabilitats d'utilitzar bloquejadors d'anuncis, aplicacions per a amagar les seves imatges i vídeos o utilitzar xarxes socials d'incògnit com Sarahah, Anonyfish o Minds.com.

 



Gigi Vives, la influencer amb més creativitat de les xarxes ha vingut a divertir-se a AdolescentsiCat. Ha fet valoracions dels outfits dels col·laboradors, ens ha explicat el seu nou projecte sobre el buylling i hem conegut la seva vessant més íntima.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: