En marxa la manifestació del 8-M a Barcelona: el feminisme diu prou a les desigualtats

La mobilització central de la vaga reuneix milers de persones i tenyeix de lila el centre de la capital catalana

per NacióDigital, el 8 de març de 2019 a les 19:38
"Ens aturem per canviar-ho tot". El lema de la vaga feminista és ben visible aquest divendres a la tarda a Barcelona. Milers de dones s'han concentrat al centre de la capital catalana, tenyida de lila per reclamar una igualtat real. Amb multitud de pancartes i proclames, la mobilització ha recordat la de l'any passat, amb gran èxit de participació. La Gran Via s'ha omplert per completar el recorregut entre plaça Espanya i plaça Catalunya.

La manifestació compta amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i de bona part de membres del Govern. Delegacions d'ERC, Junts per Catalunya (JxCat), PSC i Catalunya en Comú Podem assisteixen a la concentració que recorre el trajecte entre la plaça Espanya i la plaça de Catalunya. El PP no s'hi ha volgut sumar, com tampoc ho ha fet a Madrid, perquè no compartia el contingut del manifest que la convocava.

Seguiment, sobretot, a les universitats

La jornada ha arrencat amb una manifestació que ha començat a Plaça Universitat i que s'ha desplaçat fins a Sant Jaume. Segons dades oficials, aquesta marxa ha concentrat 15.000 persones, en la majoria noies. L'incidència de la vaga ha estat especialment notable a les universitats, on segons les xifres que ha fet públiques la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha tingut un seguiment del 72%, si es tenen en compte les dades de treballadors i d'alumnes.

Les universitats registren un 72% de seguiment de la vaga, però en la majoria de sectors el suport a l'aturada convocada no arriba al 10%

En canvi, en altres sectors no ha tingut tanta incidència, almenys segons les dades de la Generalitat. A l'ensenyament públic no ha arribat al 10% (s'ha quedat en un 9,5%) i en la salut ni tan sols ha anat més enllà del 3%. A la funció pública s'ha constatat un seguiment proper al 7%. El consumen energètic ha registrat una caiguda de l'1,57% fins a les dotze del migdia si es compara amb el mateix període d'ahir dijous.

Mobilització territorial

Al llarg de tot el matí, diverses concentracions han reivindicat el 8-M arreu del territori. A Berga, per exemple, s'han concentrat 300 persones, mentre que a Sant Cugat del Vallès també han sortit centenars de persones al carrer.  Tarragona, Vic i Lleida també han viscut marxes reivindicatives durant el matí, amb missatges a favor de la igualtat i de denúncia contra la discriminació de la dona.


A Barcelona, a banda, s'ha celebrat -com l'any passat- una mobilització de dones periodistes als Jardinets de Gràcia. Ha comptat amb la presència de desenes de representants dels mitjans de comunicació que han fet seves les reivindicacions feministes amb la lectura d'un manifest específic.

 21:01 
CRÒNICA. El 8-M fa massiu el clam per la igualtat. La vaga feminista, una crida contra les diferències encara existents entre homes i dones, repeteix l'èxit de l'any passat amb manifestacions concorregudes a Barcelona i arreu del país.

 20:53 

 20:42 

 20:42 

 20:40 

 20:36 

 20:36 

 20:35 

 20:35 

 20:33 

 20:33 

 20:23 
Més de 200.000 dones es manifesten a Barcelona per una igualtat real. La mobilització central de la vaga, un clam contra les desigualtats, recorre la Gran Via fins a plaça de Catalunya i tenyeix de lila la capital catalana.

 20:25 

 20:23 
Més de 200.000 dones es manifesten a Barcelona per una igualtat real. La mobilització central de la vaga, un clam contra les desigualtats, recorre la Gran Via fins a plaça de Catalunya i tenyeix de lila la capital catalana.

 20:23 

 20:18 

 20:15 

 20:15 

 20:14 

 20:08 

 20:07 

 20:01 
La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha advocat aquest divendres des de Madrid per un feminisme que canviï "polítiques" i no "paraules". Enmig de la manifestació feminista del 8-M, la líder catalana de Cs ha afirmat que la seva formació defensa un feminisme "liberal, modern, inclusiu" davant del model "caduc" d'alguns partits. Arrimadas s'ha mostrat crítica amb unes formacions "que es pensen que aquesta lluita és seva" i ha assegurat que hi ha "milions d'espanyols" que no se senten representants per aquest model i que advoquen per un de "modern" que "sap que s'ha avançat molt i que no es pot fer el mateix discurs que fa 40 anys, però que queda molt per fer".

 19:49 

 19:49 

 19:44 

 19:30 

 19:27 

 19:22 

 19:19 

 19:22 
La ministra Meritxell Batet ha advertit que cal fer "efectiva de veritat" la igualtat entre homes i dones que recull la Constitució. Durant la manifestació feminista d'aquest divendres a la tarda, 8 de març, i en un contacte amb la premsa, la candidata del PSC a les eleccions espanyoles del 28-A ha alertat també del "perill" que hi ha de fer "passes enrere" en matèria de drets i llibertats. "Ens reafirmem en la necessitat de continuar ampliant els drets i conquestes i arribar a la igualtat efectiva entre homes i dones", ha conclòs.

 19:18 

 19:17 

 19:12 
El PSOE es mobilitza a Madrid en un 8-M que arriba en plena recta final cap a les eleccions espanyoles. Diverses ministres del govern de Pedro Sánchez -i també la seva dona, Begoña Gómez- formen part de la manifestació a la capital de l'Estat.
 

 19:07 
Les principals ciutats del país es mobilitzen pel 8-M. Manresa, capital del Bages, és una d'elles.
 

 19:07 

 18:50 

 18:50 

 18:41 

 18:29 

 18:26 
"Som a la Gran Via de Barcelona, enmig d'un ambient reivindicatiu, increïble i massiu, amb una gran mobilització amb motiu de la vaga feminista", assenyala la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, present a la manifestació de Barcelona.

 18:25 
En marxa la manifestació del 8-M a Barcelona: el feminisme diu prou a les desigualtats. La mobilització central de la vaga reuneix milers de persones al centre de la capital catalana.

 18:20 
"La igualtat i el feminisme no poden ser mai una campanya de màrqueting com alguns ens volen fer creure. Sembla que, alguns, ara volen maquillar el feminisme. No ho permetrem. El feminisme és igualtat de drets i això és pel que treballem", assegura la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en declaracions als mitjans. Es refereix a Ciutadans, que en els últims dies ha fet bandera del "feminisme liberal".

 18:20 
La capçalera de la manifestació del 8-M avança des de la cantonada de Gran Via amb el carrer Rocafort de Barcelona. Milers de persones -la concentració arriba fins a Plaça Espanya- arrenquen la marxa que els durà fins a la Plaça Catalunya.

 17:50 
Si es comparen les xifres d'aquest divendres amb les de la vaga general del 21 de febrer, coincidint amb la segona setmana del judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes, el seguiment de la vaga feminista és menor amb l'excepció de les universitats i del transport.

 17:46 
L'any passat, la vaga feminista va coincidir amb la vigència de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la Generalitat no va fer públiques les dades. En tot cas, segons indiquen fonts del Govern, el seguiment en funció pública va ser molt similar (lleugerament superior al 8%). Segons les dades facilitades per la Cecot, aquest divendres hi ha hagut un seguiment del 5,4% en dones i un 1,2% en homes. L'any passat va ser del 4% en dones i 0% en homes.

 17:37 
El Departament de Treball xifra en un 72,44% el seguiment de la vaga a les universitats fins a les quatre de la tarda. Al Metro és del 18,5%, a la funció pública del 8,23% i als centres d'ensenyament públics de l'11,87%. En l'àmbit de la salut, el seguiment ha estat del 3,75% entre els treballadors de la xarxa de centres públics i concertats, mentre en els centres privats ha estat de l'1,15%. 

 17:31 

 17:22 
Estudiants i col·lectius feministes prenen els carrers de Tarragona amb motiu del 8-M amb una marxa amb més de 2.000 persones. La UGT i CCOO han reunit mig miler de persones en una altra protesta.
 

 16:58 
La CEOE reconeix la bretxa salarial entre homes i dones i la situa al 12,2%. El seu president, Antonio Garamendi, tot i rebutjar la vaga, apunta que les dones tenen "motius per protestar".

 16:10 
VÍDEOS Olot es desborda aquest 8-M. Els carrers de la ciutat s'omplen de consignes a favor de la igualtat i contra les violències masclistes, amb crits com "No és No! Només Sí és Sí!", el crit unànime "No passaran!" contra l'extrema dreta, o d'altres com "La lluita feminista és antiracista!
 

Entrades anteriors »
Arxivat a:
FEMINISME, vaga, 8M
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: