Logotip de Adolescents.cat

Això és el que li passa el teu cos quan menges menjar ràpid

per Adolescents.cat, el 23 de maig de 2019 a les 10:28
A la gran majoria ens agrada menjar patates fregides, hamburgueses, pizzes, nuggets, refrescos… Qui s’hi pot resistir de tant en tant? Ara bé, t’has plantejat mai què li passa al teu cos si en menges en excés?

Estudis recents asseguren que els aliments processats ja representen el 60% de la dieta dels ciutadans dels Estats Units. És molt fàcil accedir a aquest tipus de productes i a més ens estalvien cuinar i són molt més econòmics. Això sí, al final això s’acaba pagant amb la salut.


Segons aquests estudis, i com es podia esperar, les persones que segueixen una dieta basada en aliments ultra-processats consumeixen més calories. A més guanyen pes més ràpid, encara que ingereixin la mateixa quantitat de nutrients com sucre, greix i sodi.

A l’experiment van participar-hi 20 adults sans que van viure en un laboratori durant dues setmanes. Durant aquest temps van seguir dues dietes: una basada en aliments ultra-processats i l’altra basada en aliments sense processar.


La primera dieta contenia aliments com nuggets de pollastre, pasta de llauna, bagels i llimonada light. La segona dieta, sense aliments processats, comptava amb amanides, ous remenats i nous. Les dues dietes tenien el mateix nombre de nutrients, amb les mateixes quantitats de sucre, sodi i fibra. Però van tenir diferents efectes en els participants. Quan seguien la dieta de processats, ingerien unes 500 calories més que quan seguien la dieta sense processar. També van guanyar gairebé un quilo en les dues setmanes.

hungry fast food GIF by Fashion Institute of Design & Merchandising

Així doncs, què passa si seguim dietes amb molta presència d’aliments ultra-processats?

Mengem més ràpid

“Els aliments ultra processats solen ser més tous, per això es poden mastegar i empassar més ràpid. Una de les nostres teories és que si menges més ràpid, al teu intestí no li dóna temps d’enviar-li al teu cervell la senyal que ja has ingerit suficients calories i que t’hauries de sentir ple/na. No pares de menjar i quan el teu cervell capta la senyal, ja és tard”, explica el principal autor de l’estudi, Kevin Hall.

Disminueix l’hormona PYY

L’hormona anomenada PYY és la que s’encarrega de suprimir la sensació de gana. Així doncs, sense aquesta hormona ens dóna la sensació que sempre tenim més gana. Mentre que si seguim una dieta sana sense aliments processats, l’hormona PYY augmenta i no tenim tanta sensació de gana.

Encara que el nostre país té la dieta mediterrània (molt més equilibrada), els supermercats estan farcits d’aliments ultra processats. És per això que s’han fet noves lleis com una de nova que limita els greixos trans (olis vegetals hidrogenats) en la producció alimentària industrial.

Com ja sabeu, és molt important basar la dieta en aliments no processats i fer activitat física regularment per cuidar la nostra salut i benestar!



L'actriu Joana Vilapuig, protagonista de la icònica sèrie juvenil “Polseres vermelles”, visita AdolescentsiCat. Filla de l’artista plàstic Oriol Vilapuig i amb una germana també actriu, li preguntarem què significa viure en aquest ambient ple de creativitat i talent. La Joana no para de fer teatre i cinema, i també volem en quins projectes està immersa.  
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: