Aquests són els secrets que s'amaguen en algunes fotos d'Instagam

per Redacció, el 27 de setembre de 2019 a les 10:10
La criptografia consisteix en l'enviament d'informació xifrada de manera que no sigui percebuda per terceres parts no autoritzades. Però l'esteganografia encara va més enllà: pretén ocultar el fet que la comunicació xifrada s'està produint.

Aquestes tècniques van ser desenvolupades inicialment per a ser utilitzades en accions militars i d'espionatge, però la seva utilització s'ha anat estenent per la seva eficàcia a l'hora d'amagar informacions sense aixecar sospites. A més, amb el creixement d'internet i la digitalització, aquests mètodes s'han pogut utilitzar mitjançant imatges, vídeos o notes de veu.


Les xarxes socials, que compten amb totes les condicions i mitjans per a comunicar-se, són un dels mitjans preferits per aquest tipus de missatgeria: qui podria sospitar d'una foto de les vacances en una illa paradisíaca d'algú a qui segueixes? I si aquesta foto contingués informació oculta difícil de detectar? Xarxes com Instagram reuneixen unes característiques idònies per a transmetre-hi missatges esteganogràfics: permeten actuar amb discreció entre milions de publicacions i usuaris.

Resultado de imagen de what gif


Instagram està ple de publicacions amb missatges ocults: algunes es poden desxifrar amb tècniques bàsiques com passar-les a negatiu o enfocar-les cap a la llum del sol.
D'altres (la immensa majoria), en canvi, contenen missatges indesxifrables a simple vista, pel que només el/la receptor/a o un/a expert/a podrien rebre el contingut ocult d'una aparent simple publicacions com els centenars que dia a dia.

L'estegoanalisis

Per sort, no estem indefensos. Tenint en compte la perillositat de l'esteganografia, els científics fa dècades que busquen un remei efectiu per a combatre-la de manera eficaç. Les tècniques per a contrarestar els missatges xifrats s'anomenen estegoanàlisis, que consisteix en analitzar els continguts sospitosos per a determinar si presenten algun tipus de desviació respecte als seus anàlegs. En cas de trobar-hi algun anomalia, s'analitzarà per a comprovar si concorda amb alguna tècnica esteganogràfica concreta.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: