Logotip de Adolescents.cat

Així va ser la vaga general d'aquest divendres: 4 dades que has de saber

per Redacció, el 19 d'octubre de 2019 a les 08:21
Aquest divendres centenars de milers de persones van tornar a omplir els carrers per rebutjar la sentència del procés en una jornada de vaga general amb molt èxit al territori. Després de les manifestacions, però, van arribar els aldarulls, que han deixat diversos ferits i detinguts. Us deixem amb un resum del més destacat.

Quanta gent va anar a les manifestacions?

 

Manifestació a Barcelona per la vaga general del 18-O Foto: Martí Urgell.
 

Segons la Guàrdia Urbana a la manifestació central, la de Barcelona, hi van assistir 525.000 persones, una xifra que l'organització augmenta fins a les 750.000. Pel que fa a la resta de capitals de província, a Girona es van manifestar 60.000 persones; a Lleida, 30.000; i a Tarragona, 20.000.
 
Qui va convocar la vaga general?

 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, participant a les marxes a Badalona Foto: Martí Albesa.


 
La vaga va ser convocada per la Intersindical-CSC i la IAC per motius laborals, ja que està prohibit fer vaga per raons polítiques. El cert, però, és que es va acabar convertint en una jornada de protesta en contra de les condemnes als líders independentistes i a la repressió.

Què es va dir a les mobilitzacions?
 

Una de les pancartes de la manifestació. Foto: Instagram


Durant les mobilitzacions - totalment pacífiques- el crit més repetit va ser el de "llibertat presos polítics", una frase que també van dir Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, quan es van dirigir als manifestants. Tots dos van demanar seguir protestant els carrers i lluitant "contra l'opressió". Així mateix al llarg de les manifestacions també es van poder veure tota mena de pancartes en contra de l'empresonament dels líders independentistes i de la censura. En aquest link en podeu trobar un recull.

 
Què va passar després de les manifestacions?
 

Agents de la Policia Nacional al davant d'una barricada amb foc. Foto: Adrià Costa.
 

Per quarta nit consecutiva, després de les manifestacions, hi va haver aldarulls entre manifestants i les forces de seguretat. Els enfrontaments van començar a la Via Laietana, on hi ha la prefectura de la Policia Nacional espanyola, i es van estendre fins a la plaça Urquinaona. Durant els incidents, la policia va utilitzar gasos lacrimògens i bales de goma, entre altre material.

Segons s'ha sabut aquest matí, hi va haver 89 ferits, alguns d'ells amb contusions als ulls i a la cara. D'altra banda, la policia va detenir 54 persones, entre elles un periodista d'El País que estava fent fotos de les protestes i que aquesta matinada ha quedat en llibertat.
 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: