Els Mossos d'Esquadra han alertat dels perills que corren els adolescents des de l'inici de l'estat d'alarma davant l'acció delictiva de ciberassetjadors, depredadors sexuals virtuals i assetjadors de jocs en línia que han vist l'oportunitat d'actuar en aquesta situació.
Us en donem més informació i us expliquem els consells que donen els Mossos per evitar ser víctimes d'aquests delictes:
Versió sense playbuzz
Ciberassetjament i sextorsió
L'actual situació de distància social està incrementant les relacions virtuals i això també pot augmentar els casos de sèxting, és a dir els enviaments d'imatges i vídeos de caràcter sexual. Cal tenir molt en compte, que enviar aquests tipus de continguts suposa perdre'n el control i, per tant, creix el risc que s'acabin compartint sense consentiment a les xarxes socials.
Així doncs, millor evitar compartir imatges o vídeos de caràcter sexual amb altres persones. Heu de saber que el ciberassetjament o la sextorsió s'inicia en el moment que es trenca l'acord de no difondre imatges sexuals amb l'objectiu d'amenaçar o assetjar a la víctima.
Si us trobeu en aquesta situació, expliqueu-li ràpidament a un adult o denuncieu-ho a una comissaria.
El griefing
Un altre dels perills detectat a internet és l'acció d'assetjadors en jocs en línia o el que es coneix com a griefing. El griefing té per objectiu molestar la resta de jugadors dins d'una partida de videojoc virtual. Qui fa aquesta acció s'anomena griefer i s'encarrega de molestar un jugador per protegir o garantir l'èxit en la partida dels altres jugadors.
Sovint aquestes situacions poden acabar en casos de ciberassetjament, amb l'impediment que el jugador accedeixi a recompenses, premis i recursos necessaris del joc, insultant-lo, vexant-lo i humiliant-lo pel xat del propi videojoc (en text o àudio). També poden derivar en amenaces i extorsions.
En cas de ser víctima d'aquesta situació, la recomanació dels Mossos consisteix en, primer de tot, ignorar l'assetjador. Si és possible, es poden fer captures de pantalla, guardar partides o fer vídeos de la situació.
També es recomana, explicar-hi a una persona adulta i denunciar el jugador o perfil de jugador a través del propi helpcenter del videojoc o bé de la web o APP.
Finalment, si la situació no s'atura, s'ha de denunciar de manera presencial a comissaria.
Childgrooming
L'actuació de depredadors sexuals o childgrooming que actuen a les xarxes i que busquen assetjar sexualment menors mitjançant l'ús d'internet és un altre dels riscos que cal prevenir.
En aquest cas, l'autor és sempre un adult que sol generar perfils falsos a les xarxes socials, en un xat, fòrum o altres, fent-se passar per un adolescent i iniciant una relació d'amistat i confiança amb el menor que vol assetjar.
Per evitar que es produeixin aquestes situacions, cal evitar iniciar cap tipus de relació amb persones que no són del nostre entorn o no coneixem.
Si creieu que esteu sent víctimes d'aquesta situació, aviseu a un adult i no cediu al xantatge.