Logotip de Adolescents.cat
consells

3 riscos que correu els adolescents durant el confinament i consells per evitar-los

per Redacció, el 7 de maig de 2020 a les 11:47
Els Mossos d'Esquadra han alertat dels perills que corren els adolescents des de l'inici de l'estat d'alarma davant l'acció delictiva de ciberassetjadors, depredadors sexuals virtuals i assetjadors de jocs en línia que han vist l'oportunitat d'actuar en aquesta situació. Us en donem més informació i us expliquem els consells que donen els Mossos per evitar ser víctimes d'aquests delictes:


 


Versió sense playbuzz

Ciberassetjament i sextorsió 
L'actual situació de distància social està incrementant les relacions virtuals i això també pot augmentar els casos de sèxting, és a dir els enviaments d'imatges i vídeos de caràcter sexual. Cal tenir molt en compte, que enviar aquests tipus de continguts suposa perdre'n el control i, per tant, creix el risc que s'acabin compartint sense consentiment a les xarxes socials. 

Així doncs, millor evitar compartir imatges o vídeos de caràcter sexual amb altres persones. Heu de saber que el ciberassetjament o la sextorsió s'inicia en el moment que es trenca l'acord de no difondre imatges sexuals amb l'objectiu d'amenaçar o assetjar a la víctima. 

Si us trobeu en aquesta situació, expliqueu-li ràpidament a un adult o denuncieu-ho a una comissaria.

El griefing 
Un altre dels perills detectat a internet és l'acció d'assetjadors en jocs en línia o el que es coneix com a griefing. El griefing té per objectiu molestar la resta de jugadors dins d'una partida de videojoc virtual. Qui fa aquesta acció s'anomena griefer i s'encarrega de molestar un jugador per protegir o garantir l'èxit en la partida dels altres jugadors. 

Sovint aquestes situacions poden acabar en casos de ciberassetjament, amb l'impediment que el jugador accedeixi a recompenses, premis i recursos necessaris del joc, insultant-lo, vexant-lo i humiliant-lo pel xat del propi videojoc (en text o àudio). També poden derivar en amenaces i extorsions.

En cas de ser víctima d'aquesta situació, la recomanació dels Mossos consisteix en, primer de tot, ignorar l'assetjador. Si és possible, es poden fer captures de pantalla, guardar partides o fer vídeos de la situació. 

També es recomana, explicar-hi a una persona adulta i denunciar el jugador o perfil de jugador a través del propi helpcenter del videojoc o bé de la web o APP. 

Finalment, si la situació no s'atura, s'ha de denunciar de manera presencial a comissaria. 

Childgrooming
L'actuació de depredadors sexuals o childgrooming que actuen a les xarxes i que busquen assetjar sexualment menors mitjançant l'ús d'internet és un altre dels riscos que cal prevenir. 

En aquest cas, l'autor és sempre un adult que sol generar perfils falsos a les xarxes socials, en un xat, fòrum o altres, fent-se passar per un adolescent i iniciant una relació d'amistat i confiança amb el menor que vol assetjar. 

Per evitar que es produeixin aquestes situacions, cal evitar iniciar cap tipus de relació amb persones que no són del nostre entorn o no coneixem.

Si creieu que esteu sent víctimes d'aquesta situació, aviseu a un adult i no cediu al xantatge.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: