La carta d'un estudiant de la UB explicant com se senten milers d'universitaris

per Redacció , 18 de maig de 2020 a les 10:42 |
L’altre dia vaig rebre amb preocupació i inquietud algunes notícies en relació a les Universitats i l’inici del curs 20/21, en les quals es comentava que aproximadament només la meitat de classes serien presencials degut a la pandèmia del COVID-19. Això va agreujar encara més el meu desacord pel que fa al tracte que estem rebent els estudiants universitaris durant aquesta crisi, doncs gairebé ningú parla de nosaltres als mitjans de comunicació i quan ho fan és només per expressar la poca importància amb la que es pren la nostra formació i vida acadèmica. Per davant d’estudiants, som persones, i com a tals necessitem la interacció social amb els companys, companyes i docents per a dur a terme els estudis amb major eficiència i comoditat.
 

Per altra banda, estem pagant molts diners de matrícula anual per assistir a unes instal·lacions i no per rebre classes online. Molts vivim en pisos d’estudiants i residències sovint amb preus prohibitius per assistir a la Universitat diàriament, a més de gaudir de l’oportunitat d’independitzar-nos i créixer personalment. Si l’activitat presencial es reduís a la meitat, tots aquests esforços serien en va.
 

Creiem que l’etapa universitària, de la mateixa manera que l’escolar prèvia (de la qual se’n parla força més), és molt més que rebre classes: és un creixement intel·lectual i personal, juntament amb un aprenentatge social constant degut a la multitud de persones amb interessos diferents que s’hi troba. A la Universitat s’hi duen a terme debats oberts de tota mena, a més d’associacions entre estudiants per a lluitar pels drets de totes les minories silenciades, i el més important: és un dels pocs llocs on tothom es pot expressar lliurement sense por (en general) a rebre l’impacte dels prejudicis socials tant predominants a aquesta societat i que són fruit principalment de la ignorància. Personalment, a la Universitat és l’únic lloc on he vist a persones socialment excloses en totes les etapes acadèmiques anteriors trobar un grup on encaixen i es senten plenes i segures. Crec que això és encara més important que l’aprenentatge intel·lectual propi. I després de veure les notícies jo em pregunto, perplex: de veritat volen suprimir tots aquests aspectes transcendentals del creixement personal dels joves d’aquest país?
 
Ara, dit això, sóc plenament conscient que la vida de les persones va per davant d’absolutament tot. Tanmateix, es poden buscar solucions alternatives al problema que se’ns planteja pel curs vinent abans de reduir les classes presencials, aconseguint igualment evitar aglomeracions i mantenir les distàncies. Per a iniciar el curs 20/21 de manera totalment presencial es podria augmentar el nombre de personal docent per a fer més grups classe en cada assignatura, ampliar la franja horària diària de classes i millorar les mesures d’higiene a les instal·lacions, entre d’altres.
 
Entenc que la situació no és fàcil per ningú, però a la vegada crec que s’ha de fer el màxim d’esforços possibles per a assegurar el dret dels universitaris d’assistir presencialment a la totalitat de les seves classes. I és que molts de nosaltres ens hem esforçat moltíssim per accedir al grau de desitjàvem, amb els sacrificis que tot això comporta. És difícil descriure la il·lusió i motivació que comporta el fet d’assistir diàriament a les aules a aprendre juntament amb una comunitat universitària de la qual ens sentim partícips, i ara més que mai necessitem visualitzar el futur retrobament amb aquestes sensacions de cara al curs vinent. Veure’ns parcialment privats d’aquests drets i llibertats sabent que hi ha alternatives per a fer-ho possible seria un daltabaix moral, a més d’un impacte negatiu molt notable per al nostre desenvolupament acadèmic i personal, amb les conseqüències que tot això pugui comportar a la societat. Les noves tecnologies són una eina útil però no s’han de convertir en el pilar fonamental del futur de l’educació, sinó que com a molt ha de ser un complement. 
 
Amb les mesures esmentades i més, assistir al centre educatiu no hauria de ser incompatible amb la salut dels estudiants. I és que és en els temps més difícils quan s’ha de donar suport i invertir en un del pilars més importants de la nostra societat: l’educació.
 
Eduard Antentas Oliveras,
Alumne de 3r del doble grau en Matemàtiques i Física a la Universitat de Barcelona
Participació
Solucions alternatives que proposa no són factibles
Per SandraM el 20 de maig de 2020 a les 08:17
0   0
Les solucions alternatives que proposa no són realistes, el semestre que ve hi haurà el covid entre nosaltres encara no desapareixerà, i millorar les mesures d’higiene a les instal·lacions ja s'ha fet, però si les classes són presencials vol dir que entre classe i classe ha d'anar personal a "desinfectar" tota la classe, no es només netejar (el que vol dir que no es podran acabar 5 min abans i començar 5 min després, sinó que seria molt més). A la meva universitat ja es fan classes de 8 a 21h i ampliar horaris (com?, quan?) apart que no només implica més docents sinó també més personal de la universitat que ha petit retallades tots aquests anys i ja està amb sobrecàrrega de feina. Augmentar docents i personal a les universitats a dia d'avui a no ser que des del govern es faci una important injecció econòmica ho veig també irreal. Les mesures que planteja per seguir les classes presencialment no es poden dur a terme i de fet replantejar la universitat per poder oferir semipresencial també planteja reptes/inversions (menor que presencial) per produïr material audiovisual, hores de professorat per fer-lo, tècnics que facin aquest servei, servidors on estigui disponible aquest material, etc..

Cicles
Per Rachel el 19 de maig de 2020 a les 12:09
0   0
Ho sento que deixi aquest comentari de cicles entre estudiants i professors de universitats, però esque esteu donant la cara per les universitats i no també dels cicles. Estem com abandonats nosaltres, els que estem als cicles formatius, hi ha molta gent en que anava justa amb notes abans de començar el confinament i ara per culpa del confinament i en que casi no hi han classes online i a part ens manen més feina de la que teníem abans del confinament i que molts estem perdent el curs ja que el cicle era un cicle de pas o no ens acabava d'agradar el cicle. I per culpa d'això la majoria haurem de repetir per més esforç que fem o que haguem fet com a burros i no ens està servit de res o casi de res o esque haurem de fer una prova d'accés a les universitats o en un cicle formatiu superior.

???
Per Eiviki el 19 de maig de 2020 a les 02:22
0   0
I si fem aixó que dius, la gent que no vol anar presencial perque suposa un perill? Està bé i és lícit voler rebre el que s'ha pagat, però és una situació excepcional en la que molts hem perdut molt, jo personalment estaré molt contenta si l'únic que perdo amb tot això són diners. És una opinió i totalment respectable però, la veig feta desde una visió egoísta. Queixar-se de que no et tenen en compte i no tenir en compte els altres. I el segon comentari... els universitaris podem perdre un any, vaja, seria millor quèçe no, obvi, però el podriem fer més endavant si la situació ens ha impossibilitat un bon aprenentatge, sempre hi haurà temps per estudiar, pero el desenvolupament cerebral d'un infant succeeix un sol cop, pensem-ho. Es una situació difícil per tothom, però crec que el més sà és seguir endavant com es pugui, fent el millor que poguem fer i sobretot, no desprestigiat a ningú, en fi... espero que tot millori per tothom.

Resposta al comentari del 18/05/20 a les 16:27
Per Eduard Antentas el 19 de maig de 2020 a les 00:35
0   0
Em sembla que s'ha malinterpretat el meu escrit: en tot moment faig referència al semestre vinent, no a l'actual, el qual es fa online per motius obvis. Tampoc em queixo enlloc del fet d'haver pagat una matrícula presencial i acabar el semestre online, doncs això no és culpa de ningú i s'ha hagut d'improvitzar per salvar el curs. Només exposo que si el proper semestre, per exemple, es comença amb menys classes presencials, el preu de la matrícula sigui conseqüent amb l'ús que es fa dels recursos universitaris. Pel que fa a la opinió donada en el text, vull remarcar que és la meva personal i així ho expresso en fer ús de la primera persona del singular, combinant-la amb el plural en algun moment (en aquest cas recolzat pel meu entorn proper). Crec que el títol pot confondre en aquest sentit, però la qüestió és que jo no l'he triat. Finalment, la meva posició pel que fa a la salut de les persones queda suficientment clara en la frase "sóc plenament conscient que la vida de les persones va per davant d’absolutament tot". Dit això, al text parlo del setembre, que es troba a mesos vista, i per tant sense saber quina serà la situació sanitària en aquell moment. Aquesta serà la que dictarà com es pot actuar, i en cas que fos suficientment bona jo he expressat el meu punt de vista al respecte.

La Covid i la uni
Per Elscràtersdelalluna el 18 de maig de 2020 a les 22:30
0   0
Sigui com sigui, que s'ha de parlar més de la universitat i que les estudiants ens hem de fer escoltar més està clar. No pot ser que als mitjans de comunicació surtin representants del govern parlant de tot menys de les universitats. Quantes vegades ha sortit a declarar el ministre de les Universitats? La carta d'aquest estudiant m'ha fet pensar... Realment a mi no m'agrada gens fer tota la docència online però també crec que si així podem salvar vides, ho hauríem de provar. Per altra banda, el preu de la universitat hauria de canviar si o si si no es fa la docència presencial que es tenia prevista perquè sinó ens estan prenent el pèl directament, com a mínim de cara a l'any vinent. En fi, molt ànims a tothom i avui especialment als i les estudiants universitàries.

Opinió personal
Per Estudiant el 18 de maig de 2020 a les 16:27
1   0
Crec que en una situació on el que s'estan jugant són vides, on molta gent ha perdut la vida o han quedat amb conseqüències molt greus, com per exemple s'ha observat que afecta el cervell i hi ha persones que han perdut part de la capacitat de càlcul... i encara s'està observant el comportament d'aquest virus no pots assegurar que anant a la universitat i prenen unes mesures que segurament són inviables perquè aquest virus és altament contagiable no evitaràs cap mort innecessària. Hi ha moltes persones afectades pel coronavirus des dels que se'ns han mort familiars, fins a famílies que ara no poden treballar i no tenen ingressos. És evident que les mesures no s'estan prenent perquè els ve de gust fer-ho online, sinó perquè és la millor manera de fer un menor d'any social. A vegades no es veu suficientment perillós perquè poder penses que et val la pena arriscar-te, perquè segurament ets jove i ho superaràs, que sàpigues que hi ha gent jove que s'ha mort i és perquè segons els estudis molta gent s'acaba morint de la pròpia reacció del sistema immunològic i això li pot passar a una persona gran, a una malalta o una jove i sana... suposem el cas que tu segueixis optant per exposar tots els estudiants universitaris a agafar la malaltia, perquè per moltes mesures que prenguis no pots garantir un 100%. Llavors com garanteixes que no es propagui més la malaltia? Perquè per exemple per anar a la facultat com garanteixes que es prenguin les mesures de seguretat, pots garantir que el 100% dels estudiants prendran totes les precaucions pel carrer, transport públic... és molt arriscat, i estem parlant que contagiar algú, pot ser un altre mort, una altra vida que deixa el món i es podia haver evitat. Un altre rebrot pot provocar més gent als hospitals, on sanitaris estan fent un gran esforç; la millor forma d'ajudar és evitant possibles mals i prevenint. Estem parlant de què és una situació excepcional on tothom està fent com pot, des de les persones que han treballat perquè tinguéssim les necessitats bàsiques cobertes, sanitaris atenent els malalts fent hores extres, a gent que ha perdut la feina... així que des del meu punt de vista per mi es priorioritàri que altres persones no es contagin abans que fer classes presencials, i més veient quanta gent ha estat afectada pel Covid crec que no em queixaré per haver pagat una matrícula presencial i que ara sigui online, perquè si els metges van pensar que era la millor forma que la malaltia no es propagués tant, jo els hi faig cas i prefereixo haver fet això que no pas que el brot hagués estat pitjor. Sincerament sóc estudiant universitari com tu, estic cursant també una doble titulació d'enginyeria així que parlo en ple coneixement, llegint el titular pensava que parlaries per exemple de la gran càrrega docent que estem rebent i si de la poca visibilitat que se s'està donant, i no del fet d'haver pagat una matrícula presencial i ara tenir-la online, en un moment excepcional tothom ha de posar de la seva part, tu estàs exposant que t'ha afectat el fet d'haver pagat una matrícula presencial, però hi ha gent que el que l'ha afectat es perdre la vida o perdre algun familiar. Jo trobo encertat no fer classes presencials, perquè prefereixo fer classes online abans que posar en risc vides. Com estem cursant els estudis ens estan donant tota la matèria online, amb més dificultat és clar perquè no tens la part de classes presencials, que ens estan fent totes les pràctiques i si ja abans teníem una càrrega molt gran de feina, ara amb el confinament a augmentat, perquè algunes matèries han passat avaluar més les pràctiques i treballs. Crec sincerament que la càrrega de treball que estem tenint és inviable, perquè seguint el currículum normal has d'estar tot el dia fent treballs i estudiant, perquè per exemple en una setmana pots tenir 2 exàmens, 3 entregues de problemes, 2 pràctiques... jo que he fet tots els treballs he estat des del dia 14 de març estudiant sense ni una tarda de descans, quan acabes un treball en tens un altre de nou. Crec que s'hauria de donar visibilitat als universitaris, però no només ara estem parlant que ja tenim una càrrega molt gran en un curs presencial i poder s'hauria de plantejar si és viable si un estudiant normal té hores suficients per fer tot el treball que li donen. Aquesta és la meva experiència universitària, sobre les carreres que estic cursant. Respecto la teva opinió, però hi ha molts estudiant universitaris i cadascú amb la seva pròpia, jo he exposat la meva com a comentari, que és tan respectable com la teva o com qualsevol altre. T'agrairia que no parlessis en nom de tots perquè de moment no s'ha fet cap enquesta i ja tenim els nostres representants com delegats i consells escolars.

Tota la Rao
Per E el 18 de maig de 2020 a les 13:34
0   0
Es que té nassos que no hi hagi pràcticament informació de l'educació universitària ni com es realitzarà l'any vinent. Tota educació es necessària, però crec que l'educació superior és encara més important que per exemple les escoles bresol o infantil ja que estan jugant amb el nostre futur en un moment crucial. Si hi ha formes de fer-ho perquè prefereixen el que es més còmode per ells i no el que es bo per tothom i sobretot pels estudiants que porten anys esforçant-se com burros per arribar a la uni i estudiar per fi el que de veritat volen i els hi agrada. I es que si al menys diguessin, mireu es farà mig presencial i pagareu la meitat de la matricula mira, ja que jo haig de pagar 2500 per any i a sobre se m'està treien moltes coses que tot i així jo pago. Ja que estic pagant unes instal·lacions i a uns docents per donar-me classes no fer-les jo sola des de casa amb l'ordinador

Fes el teu comentari

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari no l'envia un robot publicitari

Un portal de:

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a l'ACPC
 
Amb la col·laboració de: