Qui va ser la primera dona escriptora de la història?

per Helena Durban, el 29 de juny de 2020 a les 13:28
Al llarg de la història hi ha hagut, i hi continua havent, moltíssimes dones que han escrit i publicat llibres. Ara bé, qui va ser la primera? Es considera que la pionera d'aquest àmbit va ser Christine de Pizan, la qual va aconseguir guanyar-se la vida com a escriptora al S. XV, una cosa gairebé impensable en aquella època.
 

Christine de Pizan va néixer a Itàlia i el seu pare era metge de la cort de Carles V. Vivia a palau amb la seva família i va ser gràcies a la insistència del seu pare que va rebre una educació especial que, en l'època, només rebien els homes. En fer els quinze anys es va casar amb el notari Etienne de Castel, el qual va voler que Christine continués estudiant a la cort i accedint a la literatura, tasques que compaginava amb els 3 fills que va tenir.

La vida, però, no li va posar fàcil i de cop es va trobar amb la mort d'un dels seus fills, la desaparició del seu pare i la mort del seu marit. La seva mare va dir-li que tenia dues opcions: un segon matrimoni o la clausura. Però Christine de Pizan va decidir continuar escrivint i mantenir la seva família ella sola. I la seva insistència va donar fruit. Al cap de poc temps, la cort de Carles V va demanar-li que escrivís una elegia del rei, per la qual va rebre una alta compensació econòmica. 


Amb aquest ajut econòmic va començar a escriure sobre política, filosofia, religió, dret... Una de les obres que més es destaca és "La ciutat de les dames" en la que critica la misogínia del moment, i defensa la posició de les dones en la ciutat. 

Christine de Pizan és una dona amb una història admirable. No només va ser la primera escriptora de la història, sinó de les primeres a defensar la igualtat entre els homes i les dones.


Meryl Streep Yes GIF by mtv - Find & Share on GIPHY
Arxivat a:
ACTUALITAT, dona
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: