Tot el que has de saber sobre les eleccions als Estats Units

Donald Trump es proclama guanyador quan encara falten els resultats d'alguns estats clau i acusa els demòcrates de "frau"

per Pep Martí / Víctor Rodrigo / Bernat Surroca, el 4 de novembre de 2020 a les 09:42
Les eleccions als Estats Units han estat molt renyides i no hi ha un vencedor. Queden estats claus encara sense adjudicar, que són els que acabaran inclinant la balança cap a un dels dos candidats. Per tant, a hores d'ara, no hi ha un guanyador, tot i que Trump ja s'hagi adjudicat el triomf i hagi assegurat que anirà al Tribunal Suprem per assegurar que "no hi hagi un frau".

Per la seva banda, i a l'espera de fer el recompte del vot per correu, l'aspirant demòcrata, Joe Biden, s'ha mostrat optimista: "Ens cal paciència fins que es faci el recompte final". El candidat ha destacat el resultat d'Arizona -on ha guanyat- i s'ha mostrat confiat en el triomf a Geòrgia i als tres estats del Mig Oest que tornaran a ser decisius, com ja ho van ser el 2016: Michigan, Wisconsin i Pennsilvània. Biden ha afirmat que "no és el paper ni meu ni de Donald Trump de dir qui és el guanyador" i ha insistit en què s'han de comptar tots els vots.


A Donald Trump li ha faltat temps per fer un tuit en què ha acusat els demòcrates de voler "robar" l'elecció. Un missatge que Twitter li ha censurat en considerar que podria oferir informació enganyosa. Sigui com sigui, caldrà esperar per veure com acaba tot.



Aquests van ser els resultats fa quatre anys

Algunes dades i preguntes a saber 
Població dels Estats Units: 327,35 milions d'habitants.

Quantes persones han exercit ja el seu vot? 100 milions, una xifra rècord, segons la CNN. 

Quants ciutadans van votar en les eleccions del 2016? 136 milions de nord-americans.

Quants càrrecs s'elegeixen? El president i vicepresident, en vot indirecte, la totalitat de la Cambra de Representants (435 membres) i un terç del Senat (33 senadors), així com diversos governadors i cambres legislatives dels estats, com també es vota en diverses consultes locals. 

Per què és un sistema indirecte? Perquè formalment s'elegeixen 538 delegats que formen el Col·legi Electoral, que és el que elegirà el president el 14 de desembre. Cada estat té un nombre d'electors proporcional a la seva població (a Texas li'n corresponen 38, a Wisconsin 10, etc.). Però el candidat que guanya un estat, ni que sigui per un vot, s'emporta tots els anomenats vots electorals. 

Què va passar el 2016? Que Hillary Clinton, amb el 48,2% dels vots, va superar Donald Trump, amb un 46%, però va ser superada al Col·legi Electoral. És un fet del tot inhabitual. Però ja va passar el 2000, quan George W. Bush va derrotar Al Gore amb un grapat menys de vots.
  
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: