Per què és important que reconeguis aquest gest?

per Redacció, el 20 de novembre de 2020 a les 11:48
El confinament ha fet que els menors d'edat exposats a situacions de maltractament i abús ho tinguessin més difícil per demanar ajuda. L'aïllament ha comportat que es detectessin menys casos: de fet es calcula que un 47% no han estat denunciats. Així es va explicar aquest dimecres durant una conferència organitzada per l'Associació Catalana per la Infància Maltractada (ACIM) en commemoració del Dia Internacional dels Drets dels Infants i Adolescents. 

És per això l'associació ha posat en marxa #SeñalDeAyuda, una campanya perquè els infants i adolescents víctimes de maltractament i abús puguin denunciar la seva situació de manera virtual i segura. Com? Doncs molt senzill, realitzant el gest que podeu veure a la imatge. 

 

Així doncs, des d'ACIM volen que aquest senyal es converteixi en un recurs que els joves puguin utilitzar per demanar ajuda si estan fent una videotrucada amb els seus professors, per exemple. Aquest gest, de fet, es va començar a utilitzar fa mesos al Canadà i va ser impulsat per combatre els casos de violència domèstica. 


Què fer si reconeixes aquest gest i creus que algú està demanant ajuda? 
Si ets menor, comunica-ho a un adult de confiança. Si ets adult, informa a Infància Respon, truca al telèfon europeu d'ajuda a la infància i als joves 116 111 o bé truca als Serveis d'Emergències 112. 

Què es considera maltractament?
L'Organització Mundial de la Salut defineix maltractament infantil i adolescent com els abusos i la desatenció de què són objecte els menors de 18 anys i hi inclou tots els tipus de maltractament físic o psicològic, abús sexual, desatenció, negligència i explotació comercial o d'altres tipus que causen o poden causar un dany a la salut, desenvolupament o dignitat del menor. L'exposició a la violència en l'àmbit de la parella també s'inclou entre les formes de maltractament. En aquest document es poden trobar més detalls. 

Senyals que indiquen un possible maltractant i/o abús 
L'Ajuntament de Barcelona té un llistat on s'assenyalen alguns indicadors de maltractament infantil i adolescent. En cas de detectar-ne algun en algú que coneixeu, cal estar al cas i informar-ho a un adult de confiança. Aquests són alguns dels senyals: 

 Cansament o apatia permanents (acostuma a adormir-se a l'aula) 
 Canvi significatiu en la conducta escolar sense motiu aparent 
 Conductes agressives i/o enrabiades severes i persistents 
 Relacions hostils i distants 
 Actitud hipervigilant (en alerta, amb recel...)
 Manifesta actituds defensives o de rebuig davant l'apropament físic 
 Presenta fabulacions (explica històries inventades sobre la seva realitat i se les creu) 
 Presenta dolors freqüents sense causa aparent
 Presenta conductes antisocials: fugides, vandalisme, petits furts, etc. 
 Presenta conductes autolesives (es fa mal a si mateix)

#señaldeayuda #notecalles ✋🏾✊🏾

Pati Roca (@patiroca9) ha creado un video corto en TikTok con la música sonido original. | #señaldeayuda #notecalles ✋🏾✊🏾

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: