Pateixes fatiga pandèmica? T'expliquem què és i què pots fer

per Adolescents.cat, el 18 de desembre de 2020 a les 08:03
Aquesta pandèmia ens ha afectat a tots i totes. De maneres diferents, segur, però està clar que l’ha patit tothom. És per això que després de tants mesos vivint amb tantes resticcions i canvis, la nostra salut mental no està tan forta. És per això que és molt probable que pateixis algun o varis d’aquests símptomes:

Tristesa i preocupació

Frustració i irritabilitat
Alteracions del son: dormir molt més o molt menys que abans

Falta de concentració
Nerviosisme
Desmotivació
Pensaments negatius freqüents

Què és, doncs, la fatiga pandèmica?


Com expliquen a la revista digital Psicología y Mente, després de gairebé 10 mesos de pandèmia vigilant de no contagiar-nos de la COVID-19 i sense poder fer vida normal, “moltes persones han començat a descuidar-se una mica i ja no es prenen tan seriosament les mesures sanitàries”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha establert una nova paraula per descriure la situació psicològica que moltes persones estan patint: la fatiga pandèmica. És una desmotivació per seguir les recomanacions de protecció i prevenció. Els experts asseguren que és una resposta natural a la crisi deguda al confinament, la distància social, les mascaretes i moltes altres coses. Com que la crisi s’ha anat allargant, ha afectat molt a la nostra salut mental.

La OMS va fer vàries enquestes per saber quin percentatge de la població manifesta símptomes propis de la fatiga pandèmica i a Europa s’ha vist que el 60% de la població ho està patint.

Com explica la Laia Sala, psicòloga del consultori d’Adolescents i experta en infància i juventut, “és molt normal tenir menys motivació per seguir les classes a l’institut”. La desmotivació afecta molt en els estudis i costa seguir el ritme, tot se’ns fa una muntanya.

Què podem fer?


És important dividir les tasques per petits objectius, fer-nos horaris i planificar la feina. Alhora és bàsic que tinguem dies de descans. Respecta’t un dia sencer per desconnectar de la feina, ja sigui dissabte o diumenge. És important recuperar forces per poder seguir a tope!

Fes la teva consulta

Opcional: Si vols rebre un avís per correu electrònic quan es publiqui una resposta, escriu-lo a continuació.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: