Les lleis de l’atracció: en què ens fixem a l’hora de buscar parella?

per Redacció, el 11 de gener de 2021 a les 08:38

Un gran nombre de persones aspiren a trobar l'amor i és per això que molts busquen un company de vida, sigui per sempre o per una estona. Però, què fa que dues persones s'escullin mútuament per compartir una part de la seva vida? La psicologia ha intentat durant anys donar resposta a aquesta pregunta i per fi sembla tenir una resposta clara. Tots els estudis que s'han fet fins ara apunten l'existència de diverses lleis d'atracció que influeixen en l'elecció d'una parella a llarg termini:


1.Exposició i familiaritat


En general, ens solen agradar les persones amb qui mantenim un contacte freqüent, ja que el contacte diari ajuda a convertir desconeguts en amics i, fins i tot, en alguna cosa més. Així doncs, com més temps passem amb algú, més probable serà que ens acabem enamorant.


2.Atracció física


La bellesa física és un element important a tenir en compte a l'hora d'escollir parella, ja que ningú vol passar la resta de la seva vida amb algú que no l'atrau físicament. A més, les parelles solen estar formades per persones d'un grau d'atractiu similar.

3.Personalitat i caràcter


S'ha identificat dos factors de personalitat que resulten desitjables per les persones. D'una banda, les persones intel·ligents i socialment qualificades, és a dir, competents, es consideren molt atractives. I, d'altra banda, les persones amables amb una personalitat càlida també són considerades altament atractives. Així doncs, aquella persona que es consideri càlida i sàvia, tindrà la combinació perfecta.

4.Proximitat


Que una persona visqui a pocs quilòmetres de distància i que puguem veure-la fàcilment pot resultar molt atractiu. De fet, la majoria de nosaltres acabarem casats amb algú que visqui a poca distància, sigui caminant o en un curt viatge en cotxe. A més, les relacions a distància solen ser més difícils de nodrir i de gestionar, per la qual cosa sobreviuen amb molta menys freqüència.

5.Similitud


Ens atrauen les persones que són com nosaltres, ja sigui perquè tenen els mateixos interessos que nosaltres o perquè tenen un caràcter molt semblant. Preferim una persona que tingui molt en comú amb nosaltres a algú que sigui totalment diferent. Una de les raons és que és molt més fàcil comunicar-nos, entendre, conèixer i confiar en algú que té una personalitat semblant a la nostra.

A més, els investigadors estatunidencs Todd Shackelford, David Schmitt i David Buss van detectar l'existència de quatre components universals que s'amaguen en el procés de selecció de parella. Cada un d'ells equival a una negociació interna que realitzem a l'hora d'escollir el nostre possible company de vida. Són els següents:

1.Amor vs. Diners/Recursos


És una de les negociacions internes que ens apareixen en conèixer a algú. Si l'amor és fort, podem renunciar a la seguretat o a l'estatus econòmic i, si l'estatus de la parella potencial és alt, podem arribar a deixar de banda la intensitat dels nostres sentiments romàntics.

2.Fiable/Estable vs. Bona aparença/Salut


Tendim a deixar de banda l'estabilitat emocional en el cas que la parella sigui altament atractiva i, alternativament, podem acceptar una parella menys atractiva si és estable i emocionalment solida.

3.Educació/intel·ligència vs. Desig d'una llar/fills


Els investigadors van concloure que podem acceptar a una parella que no vol tenir fills si és perquè estan interessats en una educació superior i una carrera. Per contra, podem passar per alt que una persona tingui pocs estudis si realment vol tenir fills i formar una família.

4.Sociabilitat vs. Religió similar


Algú amb una religió similar a la nostra serà vist com una opció atractiva, fins i tot si no té un caràcter gaire sociable. Però, si una parella potencial que és molt sociable per naturalesa, ens atraurà encara que no comparteixi els nostres antecedents religiosos.

L'estudi també va concloure que aquests factors operen de manera diferent en els homes i les dones. Així doncs, les dones solen donar més importància a l'estatus socioeconòmic que al romànic i prefereixen l'estabilitat emocional a l'atractiva. A més, prefereixen la intel·ligència al desig de tenir fills. Els homes, en canvi, emfatitzen el valor de la bellesa externa, la joventut, la salut física i el desig de tenir fills.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: