Senyals que indiquen que ets una persona massa autoexigent

per Redacció, el 22 de febrer de 2021 a les 11:57

La recerca de la felicitat és una de les grans fites de les persones i, l'autoexigència, segons explica la psicòloga Irene López, és un dels deu obstacles per aconseguir-la.


Al seu llibre "10 obstáculos que te impiden ser feliz", defineix aquesta característica com aquella "que presenta una persona quan s'exigeix massa a ella mateixa i busca donar sempre el millor d'ella mateixa, fins al punt d'excedir-se en els seus propis límits". Segons explica, aquest excés ens acaba convertint en esclaus de les nostres obligacions i percepcions.

Alguns dels senyals que indiquen que estàs tenint un excés d'autoexigència són:


1.Considerar que una feina mai està acabada o prou ben feta.

 

2.Dedicar molt de temps a fer les feines o les tasques.

 

3.Necessitar controlar l'entorn, tenir les coses ben programades.

 

4.No tenir capacitat de delegar en els altres per por del que és incontrolable.

 

5.Tenir un pensament rígid i inflexible i amb tendència a anticipar els esdeveniments de manera negativa.

 

6.Intentar evitar cometre errors.

 

7.Preocupar-se excessivament per l'ordre.

 

8.Tenir un autoconcepte negatiu.

 

9.Pensar que no ets prou vàlid o vàlida.

 

10.Tenir por de l'avaluació negativa dels altres.

 
Resultado de imagen de writing gif
Si t'has sentit identificat amb els punts anteriors, aquí et deixem algunes claus per disminuir el nivell d'autoexigència:

1.Potencia l'autoconeixement

 
Es tracta de plantejar-te una sèrie de preguntes bàsiques com: "què necessito realment?" "on vull arribar?" o "què em fa feliç?". Planteja't on et portaria no ser tan autoexigent i potser et sorprens.

2.Aprèn a posar els teus límits

 
Organitzat incloent els teus temps d'oci i descans. En cas que hagis de fer una feina llarga, evita que aquest sigui el teu únic pensament. En comptes d'estar tot el dia pensant en què l'has d'acabar, divideix la tasca i planifica't. Posa't hora d'inici i de final de la tasca, intenta desconnectar a estones i posa't una alarma si cal.

3.No anticipis les coses

 
Quan tens un pensament tan rígid és fàcil anticipar les coses de manera negativa i això fa que l'ansietat es dispari. Has de saber dir-li al teu cervell "prou" i poder descansar la ment. Si et va bé, fes una llista amb tot el que has de fer, marcant les prioritats i recordant que també has de tenir temps per descansar.

4.Dedica temps a la relaxació

 
El temps de relaxació ha de ser un temps que no impliqui fer coses. Un bon exemple pot ser mirar una pel·lícula o la teva sèrie preferida.

5.Selecciona el que és important

 
Per tal de prioritzar de manera correcta i que et sigui molt més fàcil establir els límits, caldrà que divideixis les àrees de la teva vida familiar (familiar, social, personal, laboral) i estableixis les teves prioritats.

6.Permet-te l'error

 
Cometre errors és natural i necessari. No passa res si en comets algun, t'ajudarà a trobar el camí correcte per a tu.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: