Has cancel·lat mai a algú? T'expliquem els perills d'aquest fenomen

per Adolescents.cat, el 28 de febrer de 2021 a les 08:06
Coneixes el fenomen de la cancel·lació a les xarxes socials? En els últims temps s’ha fet molt famós aquest mecanisme i la realitat és que pot arribar a ser molt perillós. La revista especialitzada Psicología y Mente ens explica molt bé aquest fenomen i nosaltres te’l resumim.

Anem per parts, què és exactament la cultura de la cancel·lació?



Aquesta expressió fa referència a l’acte de “cancel·lar” a una persona, invalidant les seves opinions i gairebé tota la seva existència a les àrees socials. I tot pot venir, únicament, per una publicació o el recolzament d’una postura concreta en un tema determinat, normalment a través de les xarxes socials.

Ras i curt,  que per l’exposició pública d’unes determinades idees o comentari fora de lloc, es desencadenin reaccions per fer mal a la persona, fins i tot jugant amb la seva vida privada. La persona queda ridiculitzada en públic i pot acabar tenint conseqüències personals molt greus: problemes psicològics, pèrdua de la feina, etc. 


Això els passa només a les persones famoses?



Normalment sí, perquè són les que tenen més exposició, però no necessariament. En el cas de les persones públiques, ja estan més preparades mentalment per rebre crítiques ja que arriben a un número molt gran de persones diàriament. Ara bé, les persones anònimes, encara que tenen menys possibilitats de patir això, també els pot passar. N’hi ha prou amb que una persona comparteixi una publicació denunciant el missatge i demanant a les altres persones de fer el mateix iniciant un efecte bola de neu.

La cultura de la cancel·lació posa en risc la llibertat d’expressió i el dret a la privacitat



Està clar que hi ha declaracions, comentaris o “bromes” que poden estar fora de lloc o ser ofensives. Però això no és excusa per fer tan mal a una persona. Una acció concreta no ens defineix com a persones i és important que ho tinguem present.

Davant de la possibilitat de patir tant, moltes persones decideixen no opinar i autocensurar-se a les xarxes. Així doncs nosaltres mateixos/es estem provocant que no hi hagi llibertat d’expressió.

Has “cancel·lat” mai a algú? Eres conscient de les possibles conseqüències? Què en penses al respecte?

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: