Com afecten les classes online a l'estat d'ànim?

per Cèlia Forment Bori, el 3 de març de 2021 a les 06:00

A l’octubre les classes de les universitats van passar de la presencialitat, a la virtualitat. Fa quatre mesos que milers d’estudiants no trepitgen les aules i això comença a passar factura.

Els universitaris diuen que una de les conseqüències de la pandèmia ha estat la seva salut mental. Alguns dels símptomes son insomni, fatiga, desmotivació… I la majoria de joves creuen que no se’n parla prou.


Work Computer GIF

Els de primer començen a tornar a les aules 


Els alumnes de primer curs de grau han començat a tornar a les aules després de quatre mesos de classes online.

Cada universitat s'ha organitzat a la seva manera per implantar nous models híbrids. Per exemple, els alumnes de primer de grau de la Universitat de Girona han tornat a les aules aquest dilluns 22 de febrer, coincidint amb l'inici del segon quadrimestre.

Però la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona van optar per reprendre les classes el passat 15 de febrer. I aquestes seran semipresencials depenent de l’assignatura.
 

Però, com ha afectat en la salut mental dels estudiants fer classe des de la seva habitació durant tot aquest temps?

Angoixa, insomni i falta de concentració


Al llarg de tot aquest curs, s'han sentit moltes veus d'alumnes que fan classes virtuals queixant-se que aquesta situació els afecta en el seu estat d'ànim. Noten que estan més desmotivats, els és complicat diferenciar el temps d'estudi del temps d'oci, i se'ls ha alterat l'horari de la son.

També asseguren que senten angoixa pel fet de no saber quan acabarà aquesta situació i que no poder fer pràctiques ni fer la vida social de la universitat els passa factura. No poder veure els amics de la universitat tampoc hi ajuda.

A més, molts estudiants admeten que es lleven cinc minuts abans de començar a fer la classe des de l'ordinador, i això també contribueix en aquest cicle de desànim
 

"Situació mental crítica dels universitaris"


En aquest nou tram de retorn a les aules, també hi ha alumnes que creuen que no s’està gestionant bé des del depertament d'Universitats de la Generalitat de Catalunya. Precisament, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha denunciat la "situació mental crítica" dels universitaris. Es queixen que la Generalitat "no ha encarat el problema en cap moment". 

Des que va començar la segona onada de la pandèmia, a mitjans d'octubre, les classes es fan online. Això vol dir que els alumnes que es van estrenar a la universitat al setembre van haver d'abandonar el campus a les poques setmanes i tancar-se a casa per fer classes a través d'una pantalla.

Com ho esteu vivint els universitaris?


Al programa Adolescents XL de Catalunya Ràdio hem volgut aprofundir una mica més en la qüestió i hem convidat a l’estudi persones que ho estan vivint. Són dos estudiants de grau- l'Anna Garcia que fa primer de dret a la UB i en Marcel Márquez que és portaveu de l'AJEC- i la psicòloga de la Unitat de Teràpia de Conducta de la UB, Mar Arcos Pros, per parlar de salut mental i confinament. 

 


 

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: