Creus que has caigut en l'estafa de l'SMS? Així ho pots detectar i solucionar

per Redacció, el 15 de març de 2021 a les 16:59
Una estafa massiva a través de missatges SMS ha estat el malson de les autoritats policials durant les últimes setmanes. La policia espanyola ja va advertir d'aquesta pràctica fraudulenta fa uns dies, coneguda com a SMSing. Els estafadors envien missatges on es fan passar per diferents empreses d'enviament de paqueteria com FedEx, Correus o DHL i, amb l'excusa d'un paquet pendent de ser entregat, suplanten la identitat de la companyia i pretenen dirigir a les víctimes a webs o aplicacions malicioses.

La intenció dels estafadors és que la víctima faci clic a l'enllaç que adjuntem en el fals SMS. Al fer-ho, i de forma automàtica, una aplicació mòbil prèviament registrada pels delinqüents es descarregarà al terminal mòbil facilitant així l'accés a les dades d'usuari.


Com pots detectar si has caigut en l'estafa o has rebut l'SMS fraudulent?

 
1) El nom de qui t'envia l'SMS. El virus utilitza l'agenda de contactes dels mòbils. Per exemple, si es rep un missatge amb "Joan feina" i no en tenim cap així registrat, és fraudulent. És tan fàcil com comprovar la mateixa agenda.


2) Comprovar l'enllaç. Aquest virus fraudulent envia un link a una web de missatgeria. Si l'enllaç és de FedEx, cal recordar que no opera a Espanya. El problema arriba si és de Correus o DHL, on cal seguir el tercer pas.

3) Les empreses d'enviament utilitzen enllaços curts. L'estafador fa servir un enllaç molt llarg i complicat, que no té res a veure amb els links originals que fan servir aquestes companyies.


Com ho pots solucionar?


Si per desgràcia hem arribat a descarregar l'aplicació i hem instal·lat el virus, desfer-se'n d'ell no és impossible però tampoc fàcil. 

1) La més radical és formatar completament el telèfon mòbil. Fent això s'esborrarà tot el que hi hagi al dispositiu, així que caldria guardar de manera segura imatges o contactes que es puguin perdre.

2) Descarregar-se una aplicació (ho pots fer aquí) que combat el virus i s'ha creat específicament per destruir-lo. No es pot descarregar des de la Play Store i s'ha d'instal·lar de manera manual. Aquí pots seguir les passes per fer-ho.

3) Iniciar el Mode Segur d'Android. Cada dispositiu és diferent i cal buscar com fer-ho a internet, però això permetrà tornar a començar al mòbil només amb les aplicacions que venien de fàbrica.


 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: