Què són els NFT: l'art digital al que s'han apuntat els streamers

per Cèlia Forment i Bori, el 24 de març de 2021 a les 06:00
Fa unes setmanes, el concepte NFT encara no era massa comú, ni tenia repercussió fora de determinats cercles d'internet. Ara, els YouTubers s'estan llançant en aquest nou mercat i és la paraula de moda. Els Non-Fungible Token són peces d'art digital úniques, que tot i no poder-se tocar i no existir a la vida real, sí que poden comprar-se, subahastar-se i distribuir-se de forma legal. 

Per què s'han fet populars els NFT


La resposta és molt senzilla. Gràcies als streamers. Youtubers com Willyrex ara venen les seves creacions digitals. Ell mateix ha confirmat que els preus per a les seves NFTs varien entre els 1 i 2000 euros. Però per què una obra composta de píxels val tant? Els que són jugadors habituals de videojocs com el FIFA o el Fortnite en sabran la resposta: comprar digitalment accessoris de el tipus skins, quadres, o animacions està a l'ordre del dia. Són únics i irreemplaçables, com si el món del col·leccionisme hagués fet el salt a l'era digital.

Autenticiat i exclusivitat


Els NFT es poden comprar i distribuir de manera legal gràcies als certificats digitals, que garanteixen la seva autenticitat i exclusivitat. Per exemple, una carta de Messi o Cristiano Ronaldo a la plataforma digital Sorare es pot produir una vegada i cap més. Si la comprem, aquesta queda codificada, i per tant sabrem que no hi haurà cap altre objecte idèntic al què hem adquirit. Té un valor únic i permanent en el temps. Gairebé com comprar un quadre de veritat o una litografia d'algun autor famós. No fungible, de fet, vol dir que allò que hem adquirit, és únic, i no es pot reemplaçar o transformar en una altra cosa. Un NFT està associat a gairebé qualsevol actiu digital imaginable, ja sigui una imatge, un vídeo, una cançó, textos o fins i tot parts de codi.
 

Tots els productes NFT tenen una sèrie de certificats i codificació especial que garanteixen l'origen i l'historial de la peça digital, permetent al venedor i a el futur comprador saber quan s'han creat o de quina manera. D'aquesta manera s'ofereix informació molt valuosa que revaloritza el preu final i el converteix en una cosa única. És com una garantia de que el que tenim és especial.

Pagar una milionada per comprar un tuit


Un tuit també pot ser un NFT. El fundador de Twitter, Jack Dorsey, ha venut el primer tuit de la història com NFT per 2,9 milions de dòlars a Sina Estavi, el director executiu de la plataforma Bridge Oracle. Molta gent ho ha vist com llençar els diners, però Dorsey ha publicat que el que li han pagat anirà a parar a un fons destinat a l'Àfrica. Estavi justificava aquesta compra comparant-la amb el quadre de la Mona Lisa: "Crec que d'aquí una temps la gent s'adonarà el veritable valor d'aquest tuit".

Un perill pels menors?


Com en tot, han aparegut veus que alerten del perill que els NFT poden ser pels menors. Aquest tipus de contingut és molt valorat pels adolescents i jugadors més joves. El professor David Calle, per exemple, ha avisat que en cap cas, les noves generacions han de pensar en "especular" o "invertir" en aquests nous béns.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: