Rebeu pressió social per no beure alcohol?

per Redacció, el 8 d'abril de 2021 a les 06:00
Si estàs en un bar amb amics, o en una terrassa, i et demanes una aigua amb gas –per exemple– crida l'atenció. "Que avorrit, ets", "Si només és una copa, i és per brindar..." I comencen les preguntes i, de vegades, interrogatoris ben incòmodes. Per situacions com aquesta podem afirmar que els joves que decideixen no beure alcohol pateixen pressió social

Celebrities abstemies


Hi ha un munt de personalitats famoses que han decidit fer pública la seva decisió de no beure alcohol. Entre elles, l’empresària Kim Kardashian, l’actriu i cantant ZENDAYA...o, allunyant-nos una mica, el mateix expresident dels EUA, Donald Trump.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zendaya (@zendaya)


Una mica més a prop de casa nostra, la reina Leticia ho és, i el cantautor Lluís Llach també és abstemi. Ho va dir en una entrevista a la revista Enderrock, que tot i ser viticultor, no beu vi.

Joves abstemis, una tendència a l'alça


A Catalunya, beure alcohol és la norma, i no fer-ho, encara és l’excepció. Segons dades de l’Agència De Salut Pública, només un 9% de catalans no consumeixen begudes alcohòliques. De tota manera, és cert que la tendència va creixent poc a poc entre la gent més jove. Per això els joves que prenen la decisió de no beure alcohol es troben munt d’obstacles pel camí. Interrogatoris, retrets, pressió social… tot això fa que els abstemis dubtin de la seva decisió. Perquè l’alcohol és a tot arreu, si camines pel carrer veus a cada cantonada publicitat. Fins i tot, les marques de licor patrocinen festivals de música i equips de futbol.

 El botellón, principal factor de pressió social


o estem dient res nou, però la cultura de la festa aquí a casa nostra es té normalitzat el consum d’alcohol al carrer. Un exemple molt comú: vas a sopar, i la prèvia abans d’entrar a una discoteca o anar de concert consisteix a reomplir-te una ampolla de refresc del súper. Ja sigui pel preu de les copes, de no tenir l’edat permesa per entrar a certs locals, aquest és un pla ben habitual.

La doctora en biomedecina Marina Bosque alerta que consumir alcohol en l’adolescència pot tenir greus conseqüències. En parlem amb ella.


​​

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: