MES DE L'ORGULL: Tot el que has de saber sobre la història del pride

per Redacció, el 19 de juny de 2021 a les 06:00


El 28 de juny de 1969, d'hora a la matinada, la policia dels Estats Units irromp de manera violenta a diversos bars del barri de Greenwich Village, a Manhattan, Nova York. En aquesta zona és on es concentren i surten de festa habitualment la majoria de persones LGBTI.


En aquest moment, als Estats Units, però també a la resta del món, el col·lectiu encara viu sota l'ordre de lleis que no els accepten i fins i tot criminalitzen. És per això que molts viuen la seva sexualitat i identitat de gènere de manera clandestina o fora de l'ull públic. Els bars de Greenwich, entre ells, l'Stonewall Inn, son espais on sentir-se segurs.
 


La policia busca detenir persones del col·lectiu. La persecució és habitual. Aquesta nit, però, la del 28 de juny, el resultat serà diferent. Els presents a l'Stonewall Inn decideixen rebel·lar-se contra el poder i no cedir a les pressions. La policia acaba perdent el control de la situació. La nit següent, aquella revolta espontània es converteix en una protesta organitzada, que es repetirà durant uns dies. Aquests esdeveniments s'anomenaran, amb el temps, les Revoltes d'Stonewall. Seran la flama de la lluita del col·lectiu LGTBI a tot el món.

Un any després es va celebrar el primer "Gay Pride" a les ciutats més concorregudes dels Estats Units. Les reivindicacions es van acabar estenent per tot el món i actualment, el dia de l'orgull LGTBI, el 28 de juny, és una celebració coneguda. Malgrat tot, però, l'homosexualitat i la transsexualitat encara estan penades a diversos països i no completament acceptades en molts d'altres.
 

A Espanya



A casa nostra, la despenalització de l'homosexualitat es va fer efectiva després de la mort de Franco el 1978. Tot i això, durant dues dècades encara es van mantenir les fitxes d'aquells membres del col·lectiu que havien estat detinguts per ser-ho durant la Transició i la dictadura franquista. El matrimoni homosexual va legalitzar-se l'any 2005 a tot l'estat, així com l'adopció per part d'aquestes parelles.
 

El col·lectiu trans, com en tots els països del món, segueix sent el més discriminat socialment. L'any 2007 es va legalitzar el canvi de sexe. Algunes d'aquestes operacions son finançades per la sanitat pública, però aquesta no dona abast per cobrir-les totes. Fa uns mesos es va intentar aprovar una Llei Trans al Congrés dels Diputats, però finalment no ha estat aprovada.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: