Aturar l'emergència climàtica: hi ha joves que impulsen projectes per salvar el planeta

per Cèlia Forment i Bori, el 8 de juny de 2021 a les 06:00
Dissabte va ser el Dia Mundial del Medi Ambient (el 5 de juny) i aquest dimarts (8 de juny) és el Dia Mundial dels Oceans. Per aquest motiu, aquests dies s’estan fent múltiples activitats, com la recollida de residus a moltes platges del litoral català. Hi arriben sobretot plàstics, que cada dia el mar arrossega fins la costa. Un problema que passa arreu del món.

Amb accions com aquesta, es vol fer un crit d’alerta per intentar evitar la contaminació i la pèrdua de la biodiversitat. Un bon exemple és un repte de TikTok, potser us ha sortit algun vídeo al Per a Tu. Un challenge, dit pròpiament. Es tracta de recollir 502.000 peces d'escombraries abans de el 8 de juny, i hi pot participar tothom d’arreu del món. Aquesta iniciativa l’ha propulsat una tiktoker que parla de temes mediambientals, l’Elizabeth Sherr, que és nordamericana però està instal·lada a Barcelona, amb el suport del Parlament Europeu.
@lizlivingblue

Thank you to everyone who participated in the ##TrashChallenge w/ EU Parliament so far!💙 ##plasticpollution ##worldenvironmentday ##singleuseplastic

♬ Motivation - White Butterfly

I podria ser que us estiguéssiu preguntant perquè aquest límit de 502.000 peces d'escombraries, i no un milió per exemple, no? Doncs 502.000 peces d’escombraries és el que genera un ésser humà del primer món anualment. Ni més ni menys

Cuidar el planeta per seguir-hi vivint


Més enllà dels challenges de TikTok, els experts alerten que els pròxims anys han de marcar un punt d’inflexió en la protecció del Medi Ambient, i aporten dades molt eloqüents.
  • En els últims 50 anys han desaparegut més de la meitat d’animals vertebrats del planeta

  • Només a Catalunya, i només en 20 anys, hem perdut al voltant del 25 per cent d'espècies. 

El missatge és clar: no es pot esperar més, l’emergència climàtica és real i la pròxima dècada serà clau per al medi ambient.

Tres propostes de projectes joves que salven el planeta



Per sort hi ha gent que fa coses. Hem pogut parlar amb tres col·lectius de joves que han impulsat projectes per frenar el canvi climàtic i intenten que tots puguem viure al planeta amb les millors condicions durant molt anys. 

El primers són La Teva Merda, un projecte nascut a Les Franqueses del Vallès, al Vallès Oriental, el gener del 2020. La idea va sorgir arran d’una veïna que va penjar al seu instagram que el bosc de davant de casa seva estava ple de deixalles, i… de merda en general.  Després de veure aquesta denúncia, cinc joves es van agrupar i van dedicar-se a netejar el bosc. En acabat, van decidir anar a dinar. En aquest dinar va sortir la idea de crear un compte d’Instagram.
 

D’aquesta manera fan educació ambiental a les xarxes, i difonen el missatge que la natura de casa nostra està en unes condicions que no hauria d’estar.  Per posar tot això a la pràctica, el primer cap de setmana de cada mes organitzen recollides de deixalles col·lectives.


Més gent que fa coses, destaquem un projecte que segurament és dels unics que existeixen d’aquest estil. És bastant recent: es va crear el febrer del 2021. Es diu Climate Sessions, i es dedica a produir i distribuir art relacionat amb l’emergència climàtica.  Es dediquen a buscar artistes que facin contingut relacionat amb l’emergència climàtica. I graven una sessió amb directe amb ells, sigui musical, de poesia, o de dansa, i també una entrevista explicant aquesta relació del seu projecte.
 

I des de Climate Sessions han constatat que cada vegada hi ha més gent amb sensibilitat per la conservació del medi ambient.

I a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, tenen el projecte, des de l’estiu del 2019, que es diu ‘Netegem el Fons Marí’. Un grup de joves es va presentar un dia a l’ajuntament del poble i va dir que hi havia la necessitat de recollir les deixalles de la platja. Van demanar material i una mica de col·laboració. En aquestes sortides de neteja ara hi participen diverses associacions, empreses sostenibles.
 

Què diríeu que és la deixalla que més hi troben? Doncs en primer lloc burilles de cigarretes, i segon lloc envasos de plàstic, i en tercer, tovalloletes de netejar el cul. 

Les generacions joves prenen més consciència



Com a conclusió: Sembla que cada vegada s’està prenent més consciència sobre el tema que ens estem carregant el planeta.  Però moltes vegades parlem que la Selva Tropial està en perill, per exemple, i ara veiem que aquí a casa nostra també ho estem. Sense anar més lluny, el Delta de l’Ebre podria no existir el 2100. No queda tant, eh! I fa anys que es queixen que se senten abandonats.

Precisament, en l’agenda del Departament d’acció Climàtica, (una de les noves conselleria que s'ha estrenat fa res, amb el nou govern) s’està treballant amb noves lleis per intentar minimitzar els residus que generem cada dia. L’objectiu és eliminar l’ús excessiu d’embalatges, i acabar amb els envasos d’un sol ús.  Segurament ja us hi heu fixat, però les anelles dels packs de cerveses, abans eren de plàstic i ara moltes són de cartró. 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: