Com compartir apunts s'està convertint en un negoci

per Redacció, el 22 de juny de 2021 a les 06:00
Compartir apunts de les matèries de classe fa anys que es fa. No obstant això, Internet ha permès que ja no s'hagi de fer entre coneguts o entre el grup de companys, i ara aquests apunts es pengen a grups de Whatsapp, Telegram, Facebook i a Internet. Per aquest motiu, el que en principi era una activitat sense ànim de lucre, ara s'ha convertit en un negoci on les plataformes digitals fan caixa a partir de la feina dels professors.

Un exemple d'això és la plataforma Wuolah. Segons recull el diari El País, és la "plataforma líder de descàrrega d'apunts entre els països de parla hispana", on "cada dia milers d'estudiants intercanvien documents", segons la pàgina web d'aquesta empresa que va néixer gràcies a una idea que van tenir quatre universitaris sevillans en 2015.


En aplicacions com aquesta, els estudiants poden "descarregar de forma gratuïta els més de quatre milions de documents amb publicitat que hi ha pujats a la plataforma" o fer-ho sense publicitat, però abonant una quantitat de diners determinada. Wuolah recomana fer les descàrregues pagant perquè "és una bona forma de suprimir el contingut dels documents que pot distreure" a l'alumne, com són els logos de les empreses que s'anuncien en els marges dels apunts. En concret, segons promocionen aquesta setmana, un Wuolah Coin equival a una descàrrega sense publicitat. Per deu d'aquestes monedes (costen 4,95 euros) es tenen deu apunts sense anuncis. Per 200 monedes (el preu és de 19,95 euros) es té accés a 200 notes. D'altra banda, la companyia remunera als usuaris que pugen els apunts en funció de l'nombre de descàrregues.


El dilema dels drets d'autor

 

La gran incògnita que generen plataformes com Wuolah és si es vulneren els drets de propietat intel·lectual dels professors a l'haver ànim de lucre. No és una qüestió senzilla de respondre, però es poden diferenciar tres supòsits. 

  • En primer lloc, que el professor no estigui emparat per la llei de propietat intel·lectual, perquè explica conceptes ja existents. Exemple: Si el profe només explica les lleis de la termodinàmica, aquestes idees no serien susceptibles de salvaguarda perquè es tracta de conceptes "ja existents".
  • Tampoc hauria vulneració si es cita "a l'autor i la font amb la fi de la docència.
  • Però sí que estem vulnerant el dret de propietat intel·lectual si pengem apunts on el mestre expressa "d'una forma nova" els conceptes.
 

El cas de Patatabrava i El Rincón del Vago

 
Abans de Wuolah, altres pàgines de descàrrega d'apunts com Patata Brava o el Rincón del Vago van posar a prova els drets d'autor, perquè fa anys que funcionen com a portals on la gent penja apunts d'assignatures, sobretot de la Universitat. O també resums de lectures obligatòries de la ESO. 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: