El sorprenent efecte que el mòbil té en la teva memòria

per Redacció, el 27 de juliol de 2021 a les 10:34
Tens converses de WhatsApp mentre mires una sèrie? Estàs pendent del mòbil quan estàs estudiant? Gran part de nosaltres ens hem acostumat a fer diverses tasques a la vegada, sobretot des que els mòbils i les xarxes socials formen part del nostre dia a dia.

Doncs bé, tot plegat està fent que la nostra capacitat per emmagatzemar records s'estigui deteriorant. Així ho assegura a El País Julia Shaw, investigadora en Psicologia i Ciències del Llenguatge i autora del llibre La il·lusió de la memòria.


L'experta explica que el nostre cervell no està preparat per a la multitasca, és a dir, per realitzar diverses coses a la vegada. Fer-ho té un "cost cognitiu": un impacte negatiu a l'hora de recordar. Així doncs, si no estem concentrats en una única cosa, el més probable és que no la recordem amb precisió quan intentem reviure-la en la nostra ment.

Best Throwing Phone GIFs | Gfycat

"La gent tendeix a prestar menys atenció a allò que els envolta quan estan pendents del mòbil. Això equival a tenir menys records de la seva vida. A més, externalitzem en els mòbils parts de la nostra memòria. Diverses investigacions han demostrat que és menys probable que recordem els detalls complexos del que hem fet o d'on hem estat, si ens dediquem a fotografiar-ho. Ens hem d'esforçar per mantenir l'atenció i processar el que ens rodeja, si no pot ser que no recordem perquè vam fer una determinada foto o qui ens acompanyava", assegura Julia Shaw.

Però això no és tot. En el món hiperconnectat, on rebem informació i dades de manera constant, és molt senzill que es produeixi un efecte anomenat "robatori de records" és a dir, fer-nos nostres històries que hem llegit i experiències que ens han explicat. Creure'ns records que no són nostres. En fi, quan depèn de la nostra memòria, és molt complicat distingir la realitat de la ficció.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: