Es pot aprendre història amb els videojocs?

El Museu d'Història de Catalunya estrena el seu canal de Twitch amb el projecte Histogamers, una altra història!

per Redacció, el 22 de setembre de 2021 a les 06:00
Si t'agrada el món dels videojocs, segurament ja sabràs que molts d'ells estan basats en fets històrics. Age of Empires, Battlefield, Imperium...en són només alguns exemples. Ara bé, en pràcticament tots s'ha sacrificat el discurs històric per potenciar altres aspectes com la jugabilitat, sovint elaborada en universos distòpics o barrejant conceptes que mai han tingut o van tenir lloc. 

Què hagués passat, però, si els creadors dels videojocs haguessin mostrat els fets reals tal com van succeir? Canviarien molt les coses? Aquestes són algunes de les preguntes que vol resoldre Histogamers, una iniciativa impulsada des del Museu d'Història de Catalunya en què es parla de diferents períodes històrics a partir dels videojocs. 

Com? Tot plegat, a través de la plataforma de Twitch, que a diferència d'altres plataformes de vídeos com el Youtube, dóna l'oportunitat de fer directes o "streamings" en temps real interactuant i creant vincles entre el creador i l'espectador des de qualsevol ordinador. En el directe de Twitch l'historiador i streamer Eudald Navarro fa un repàs historiogràfic a partir de videojocs que recreen l'època històrica de cada moment i comenta i juga a diversos videojocs mentre explica les seves virtuts i defectes des del vessant històric, això sí, sempre amb un to lúdic i apostant per la interacció i l'espontaneïtat en les retransmissions en directe. A més, respon totes les preguntes a través del xat del canal de Twitch del Museu. La segmentació històrica està basada en les infografies https://memoriadunpais.mhcat.cat/ que ha promogut el mateix MHC aprofitant els 25 anys del museu. Aquestes vuit infografies són les que han marcat i marcaran els capítols que van succeint quinzenalment. 

De moment ja s'han fet diversos directes i a partir d'aquest setembre n'arriben de nous, com ara els anys elèctrics o la desfeta i la represa en les següents dates. Els podeu veure i trobar tots al Twitch del Museu d'Història de Catalunya.
 
Twitch, un nou potencial de creació 
D'aquesta manera, el Museu d'Història de Catalunya, que enguany celebra el seu 25è aniversari, s'ha convertit en el primer museu de Catalunya que ha posat en marxa un canal de Twitch, la plataforma d'streaming de moda. 

"La pandèmia ha accelerat la revolució digital en els museus, amb noves combinacions entre activitats presencials i virtuals. Tot i així, l'estratègia digital ha de coexistir amb la programació presencial i l'experiència de les persones usuàries es pot veure molt enriquida. Amb l'estrena a Twitch, el Museu d'Història de Catalunya fa un pas més en la voluntat d'obrir-se a nous públics i audiències, tot plegat, en un entorn digital en el qual la veu del públic és cada cop més protagonista i es cerca una relació més estreta de manera que l'usuari se senti més implicat i fidelitzat amb el museu." explica Raquel Castellà conservadora i responsable de mitjans digitals del MHC. 
 

Les estadístiques apunten que en un any la plataforma de Twitch ha crescut un 83% en nombre d'hores de visualització de continguts. Els seus usuaris el veuen com una barreja de xarxa social i de YouTube en directe. Per alguns experts és un nou mitjà i un planter de comunicadors que entenen el tipus de format que s'adapta als nous públics. Entre el nou planter de comunicadors hi ha una comunitat d'usuaris que fan contingut en català en continu creixement. Tal i com assenyala Eudald Navarro, presentador del programa Histogamers i activista de la llengua catalana en l'àmbit dels videojocs: "Amb aquest projecte a Twitch, adreçat a un públic canviant i jove, cada cop més comunicat i tecnològic, el Museu d'Història de Catalunya també té la voluntat de reivindicar el fet de poder jugar en català i fer créixer el català a les xarxes socials i a les noves plataformes." 

És innegable que noves formes d'entreteniment s'estan imposant i els nous hàbits de consum de continguts, cada cop més estesos a la societat estan impulsant una nova manera d'entendre la cultura i l'oci. En un moment de confinament i de restriccions socials, el Museu d'Història de Catalunya ha apostat continuar la seva tasca divulgativa també a través d'una eina com Twitch, la qual ha permès als usuaris relacionar-se, participar i involucrar-se amb els seus interessos, i més important encara en un moment com aquest: sentir-se part d'una comunitat.





 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: