Et costa adormir-te? Podria ser culpa del «vamping»

per Adolescents.cat, el 27 d'agost de 2021 a les 08:43
Que aixequi la mà qui no miri el mòbil cada nit abans d’anar a dormir. És quelcom que fa pràcticament tothom i encara més adolescents i joves. Això que sembla tan inofensiu pot comportar greus conseqüències per a la salut mental i també la física.

El vamping tecnològic és un fenomen que provoca la pèrdua d’hores de son per estar davant la pantalla ja sigui el mòvil o qualsevol altre dispositiu. És a dir, que les pantalles ens xuclen hores de son i descans. El confinament, sens dubte, ha empitjorat el problema.


El tema és que ens fiquem al llit disposats/des a dormir i ens comencem a distreure amb el mòbil i de cop ens adonem que ha passat una hora. Una hora sencera de son perduda. Això fa que ens costi molt més agafar el son, que patim insomni i que tinguem fatiga durant el dia. I és que, a més, la llum de les pantalles a la nit envia una informació contradictòria al cervell i això pot afectar el nostre sistema.

Així doncs, què fem contra el "vamping" tecnològic?



Per molt que costi el millor que podem fer és definir estones d’ús de pantalles i agafar un compromís amb les hores de son i de descans. El mòbil està pensat per no tenir un límit d’ús i funcionar “non stop”, per això és important que posem nosaltres els límits. Es tracta d’un canvi d’hàbits i rutines que realment pot provocar un impacte molt positiu en la teva vida i benestar.

Posa’t, per exemple, l’objectiu d’utilitzar el mòbil màxim fins les 22:30h i l’hora abans d’anar a dormir procures llegir, escoltar música, meditar… Qualsevol altra activitat que et relaxi i t’ajudi a agafar el son.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: