Guia per al curs 2021-2022: consulta com serà el retorn a les aules

per Joan Obiols, el 13 de setembre de 2021 a les 09:03
[inicicentrereport]Els protocols establerts per la Generalitat han demostrat que les escoles són segures. Per aquest motiu, des d'Educació mantenen l'aposta per la presencialitat en totes les etapes educatives. El miratge d'un possible retorn a la "normalitat" s'ha vist estroncat per l'arribada de la variant Delta i la seva perillositat. Davant d'això, el Govern es manté prudent i manté l'obligatorietat de la mascareta a les aules, la ventilació dels espais i l'organització de l'alumnat en grups bombolla. Encara que, les bones condicions per l'obertura de la vacunació en tots els grups d'edat majors de 12 anys, han permès flexibilitzar algunes de les mesures del pla d'actuació. En repassem tots els detalls a continuació:

- Es mantenen els grups bombolla? Sí, es manté l'organització en grups de convivència estable per la facilitat en la traçabilitat dels casos positius. La gran diferència respecte al curs passat, és que els membres d'un mateix grup no hauran de mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres. Només s'haurà d'establir quan terceres persones (docents o altres grups) entrin en contacte amb el grup. En aquestes situacions, caldrà seguir les mesures de protecció: distància, ventilació i ús de mascareta.


Els grups de matèries optatives d’educació secundària i postobligatòria, així com l’ensenyament de la religió, no es poden considerar com a grup de convivència estable. Per aquest motiu, cal garantir la distància d’1,5 metres, la ventilació i l’ús de mascareta.

- S'ha de dur la mascareta durant tot el dia? Sí que és obligatòria en alumnes de 1r a 6è de primària, educació secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults. També pel personal docent i no docent. Només es pot prescindir de la mascareta quan al pati hi hagi un únic grup de convivència estable.


Quan s'ha d'aïllar un alumne o professor? Salut estableix una llista de símptomes que en cas de patir-los, l'alumne o professor no ha d'assistir al centre educatiu: febre per sobre de 37,5 graus, tos, dificultat per respirar, fatiga, dolors musculars, mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea, pèrdua d’olfacte o gust.

El mal de coll o el refredat nasal són habituals en infants, per aquest motiu, només s’han de considerar símptomes potencials de Covid si hi ha febre o algun dels altres símptomes mencionats anteriorment. Tampoc s'ha d'assistir al centre si ets contacte estret amb un positiu confirmat o que tingui simptomatologia en els 10 dies anteriors. 

Com funciona el protocol amb els positius? Arribat el cas, l'alumnat de 12 anys o més amb la pauta completa no s’ha de confinar. En canvi, els menors de 12 anys i els alumnes que no estiguin vacunats, s'han d'aïllar a casa i seguir les classes a distància, amb material facilitat pel centre escolar i el professor.

- Estan permeses les excursions, colònies i extraescolars? Sí. Els centres poden dur a terme les sortides i colònies seguint les mesures de prevenció i seguretat sanitària. També tornen les activitats extraescolars, però amb un aforament màxim de 15 persones. Es recomana que comencin a partir del mes d’octubre per donar un marge de temps als centres per organitzar-les.