Universitats: així serà la tornada a les aules!

per Irene Montagut, el 13 de setembre de 2021 a les 13:18
Les universitats catalanes enceten el nou curs aquests dies i ho fan amb una taxa de presencialitat molt més alta que ara fa un any. Tot i mantenir el model híbrid, on es combinaran les classes presencials amb les virtuals, els centres poden començar el curs amb fins a un 70% d'ocupació.

El fet d'existir dos torns lectius, matins i tardes, suposa que moltes universitats puguin garantir la presencialitat del 100% de l'estudiantat, ja que en poques ocasions coincidiran tots junts a les instal·lacions. La mascareta segueix sent obligatòria en espais tancats, així com ho és la distància d'1,5 metres entre persones, però els estudiants poden recuperar les aules.


Donat que les xifres de vacunació de la població jove són baixes respecte a altres franges d'edat, Salut i Universitats han decidit obrir punts de vacunació sense cita prèvia en recintes universitaris per garantir la màxima presencialitat.

Així, el 3 de setembre ja es va obrir el punt de vacunació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i els últims dies se n'han obert a la Universitat de Girona, a la de Lleida, als campus de la Catalunya Central, a la Rovira i Virgili (campus de Tarragona i Reus) i als centres de Barcelona ciutat


"Estratègia d'estímul de vacunació"


La Universitat Rovira i Virgili aplicarà "una estratègia d'estímul de vacunació" per inocular aquells estudiants que encara no hagin rebut cap dosi contra el coronavirus. A l'espera de conèixer el percentatge exacte d'alumnes universitaris que compten amb la pauta completa, la rectora María José Figueras ha apuntat que aquesta és una eina per augmentar els índexs de vacunació entre els joves. Per facilitar-ho, s'han habilitat dos punts de vacunació: un al campus Catalunya i l'altre al campus Bellissens de Reus. El primer dia d'aquest punt de vacunació a Tarragona ha comptat amb una quinzena d'inoculats. L'espai estarà habilitat fins com a mínim, aquest dijous. 

Presencialitat d'abans de la pandèmia amb suport psicològic


La UVic-UCC ha començat un nou curs acadèmic amb la recuperació de la presencialitat d'abans de la pandèmia. Segons les directrius marcades per la Direcció General d'Universitats, no es pot superar el 70% d'ocupació dels espais acadèmics. A la pràctica, significa recuperar la presencialitat. "En una situació habitual ja no s'hi arribava perquè els estudiants es reparteixen entre les classes del matí o la tarda o quan es fan pràctiques", remarca la vicerectora d'Ordenació Acadèmica, M. Àngels Piñana, que destaca el retorn a una certa normalitat docent si bé es mantenen mesures de prevenció contra la Covid-19 com ara dur mascareta. D'altra banda, es reforça l'atenció psicològica i emocional dels estudiants amb una unitat específica.

"Més normalitat" a les aules


La UB comença aquest dilluns un curs universitari "molt esperat" i amb "més normalitat" a les aules pel retorn de les classes presencials. Així ho ha explicat a l'ACN la vicerectora d'Estudiants i Participació, Marta Ferrer. Segons el Procicat, diu, actualment pot haver-hi a les facultats simultàniament fins a un 70% del total d'estudiants matriculats. Tot i això, Ferrer assegura que a la pràctica la mesura permet que gairebé tothom pugui assistir a les classes, ja que hi ha grups de matí i de tarda, per exemple, tal com passa a la UVic. Una novetat d'aquest curs és que la universitat activarà un telèfon de suport emocional als estudiants i acollirà punts de vacunació sense cita.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: