Així és la iniciativa que vol combatre un dels problemes més importants del sistema educatiu a Catalunya

per Elvira Vilardell, el 23 de setembre de 2021 a les 15:53
Quanta gent diries que abandona el Batxillerat abans d'acabar-lo? I els cicles formatius? El 5%, el 10%, el 20%...més? Doncs un 24% i un 40% dels estudiants deixen a mitges el Batxillerat i els Cicles Formatius, respectivament, segons dades oficials del Departament d'Educació i de l'AMB. 

Probablement t'hagi semblat una xifra elevada i la veritat és que ho és. A Catalunya la taxa mitjana d'abandonament escolar és del 17,4%, 7 punts més alta que la mitjana europea, que se situa en el 10,3%. 

Per tal de combatre aquesta situació, la Diputació de Barcelona ha impulsat Noves oportunitats educatives 4.10-NOE, un projecte que posa eines i recursos per detectar i combatre les desigualtats en el món de l'educació. 

De moment aquesta iniciativa es posarà en marxa a 8 territoris diferents de la província de Barcelona: Badia del Vallès, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Igualada, Mataró, Mollet del Vallès Vilafranca del Penedès i Osona. 

Tots ells formen part d'una prova pilot que servirà per avaluar el projecte, detectar noves necessitats i treure'n conclusions. Un cop es tinguin els resultats, la idea és que la iniciativa també es pugui implantar a altres territoris catalans i serveixi per frenar l'abandonament escolar.

Quines accions es faran?

 
Cada un dels territoris ha definit un projecte propi i ha i desplegat una xarxa de professionals i tècnics municipals per dissenyar noves oportunitats educatives pels joves de 16 a 24 anys que han abandonat els estudis sense finalitzar l'etapa postobligatòria. Per exemple, hi ha municipis que posaran en marxa una xarxa d'acompanyament pels joves, altres, en canvi, com el del Prat, crearan el Servei de noves oportunitats. 

L'objectiu de totes aquestes accions és: 
 Reduir el risc d'abandonament escolar prematur de la població jove de 16 a 24 anys.
 Augmentar el potencial dels municipis per lluitar contra l'abandonament escolar prematur.
 Millorar la igualtat educativa a través d'una resposta focalitzada en els joves més vulnerables que els ofereixi noves oportunitats. 
 Fomentar en la població juvenil la socialització, l'autonomia i la vinculació amb el seu entorn a través dels equipaments juvenils.
 


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: