Els ciberatacants de la UAB exigeixen 3 milions d'euros a canvi de recuperar internet

per J.V., el 15 d'octubre de 2021 a les 11:32
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pateix una extorsió per part dels ciberatacants que han fet caure totes les seves xarxes internes i que ha deixat el campus sense connexió a internet. Els ciberdelinqüents exigeixen un rescat de 3 milions d'euros en bitcoins, segons ha revelat el programa Els Matins de TV3. Segons ha pogut saber NacióDigital per part de fonts del centre, podrien haver-se filtrat dades personals de l'alumnat de la UAB.

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha explicat que aquest divendres analitzaran tots els equips informàtics i dilluns vinent es posarà en marxa una xarxa sense fils nova, provisional i restringida, per recuperar l'accés a la xarxa. A més, està en marxa un procés per recuperar les dades dels sistemes corporatius. 


"Tenim molts treballadors treballant dia i nit des de diumenge passat", ha explicat el rector, que pronostica que la UAB tardarà "molt de temps" a recuperar la connectivitat. La seva previsió és que a principis del mes vinent es recuperin part dels serveis, però no se solucioni de tot el problema fins a Nadal. L'Autònoma ha habilitat una web mirall alternativa per donar informació, a més d'un canal de Telegram.

La UAB va demanar dilluns que tota aquesta setmana els àmbits de la docència, la recerca i l'administració treballin sense ordinadors connectats a la xarxa, mentre es restableix el sistema informàtic de forma esglaonada després de l'atac sofert aquest dilluns. 


Segons un comunicat emès per la UAB, es tracta d'un atac d'origen desconegut que ha afectat, essencialment, el sistema de virtualització que allotja una gran part dels serveis corporatius. Aquesta afectació implica que no es podran utilitzar aquests serveis i aplicatius. En virtut del protocol establert s'han aïllat les màquines infectades i s'han aplicat mesures preventives per evitar la propagació a sistemes no afectats.

L'atac ha obligat a suspendre les classes telemàtiques previstes per aquest dilluns, així com aquelles que requereixen un suport digital. L'anomalia s'ha registrat aquesta passada matinada, i des de llavors els tècnics treballen per determinar l'abast. Des d'un primer moment s'han desconnectat completament els serveis centrals per al campus i de connexió a Internet, deixant inutilitzats els serveis corporatius, com ara la web o el campus virtual.

S'ha aplicat una quarantena que implica no dur a terme cap activitat amb ordinadors personals. Ara per ara, les úniques classes que es poden impartir són les que es fan presencials i sense ús de la informàtica.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: