La teoria de les 7 relacions que t'ajudarà a detectar en què fallen les teves

per Redacció, el 24 de novembre de 2021 a les 14:02
De vegades, sense adonar-nos-en, permetem conductes tòxiques o fins i tot les tenim nosaltres mateixos. Per això és tan important saber detectar-les. 

I com ho podem fer? Doncs hi ha moltes maneres i una d'elles és conèixer les relacions més freqüents que se solen establir entre les persones i les característiques nocives que pot tenir cada una d'aquestes relacions. L'experta Adály E. López Sierra les ha resumit en un post al seu Instagram prenent com a base la teoria del psiòcleg Bruce Fisher. Aquí les teniu: 
 


Dependència en forma A 

Aquest tipus de relació pot semblar sana, perquè les persones s'ajuden mútuament. El problema sorgeix quan es crea dependència i sembla que una no pugui avançar sense l'altre. Això fa que els canvis creïn inseguretats i nerviosisme i pot provocar que un dels membres de la relació intenti frenar l'altre i li impedeixi evolucionar per tal que tot segueixi com abans. 

Sufocant

"No puc viure sense tu" o "Em dedicaré únicament a fer-te feliç". Aquestes són dues frases típiques en les relacions sufocants, les quals poden acabar en dependència i fins i tot en xantatge emocional. És important saber mantenir la independència i no fer responsable a l'altre de la nostra felicitat.

La pedestal 

Aquest tipus de relació està vinculada amb idolatrar algú, és a dir, en tenir-lo en un pedestal. Dir coses boniques a les persones que estimem està bé, però idealitzar-les i creure que són "perfectes" no, perquè es pot establir un rol de submissió-superioritat molt nociu.

Amo-esclau

Com el seu nom indica, en aquestes relacions una persona s'atribueix el rol de líder i pren gairebé totes les decisions sense tenir en compte a l'altre. Evidentment, això afecta negativament l'autoestima de l'altre membre de la relació i pot produir inseguretats. 

Casa d'hostes

Quan no hi ha comunicació en la relació i cadascú va a la seva. Aquest tipus d'actituds solen ser un símptoma que les coses no van bé i que és millor tallar el lligam. 

frustrated ross geller GIF
Relació de màrtir

Té lloc quan un dels membres de la relació agafa el rol de víctima: "És que jo ho dono tot i tu no fas res per mi", "sempre em surt tot malament...". Aquesta persona utilitza aquest tipus de frases per fer sentir culpable a l'altre i manipular-lo. 
 

Relació sana 

La relació que aspirem tenir, de respecte, igualtat i independència. Segons Adály E. López Sierra, aquests són alguns dels punts que caracteritzen aquest tipus de relació: 

 Posar límits saludables 
 Acceptar la nostra parella tal com és 
 Reconèixer els nostres errors i reparar els danys 
 Establir expectatives realistes
 Comunicació oberta, clara i freqüent 
 Respecte tot i no està d'acord 
 Passar temps junts de manera consicent

love hug GIF


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: