Què és la síndrome de l'impostor: un fenomen que afecta 7 de cada 10 persones?

per Redacció, el 1 de febrer de 2022 a les 11:24
El diumenge passat Amaia Romero, Jaime Lorente i altres cares conegudes van parlar sobre la síndrome de l’impostor. Una afectació que han patit tots dos i que van voler explicar al programa Salvados, dedicat a la salut mental. Encara que potser el nom no us soni, es tracta d’una síndrome molt estesa.

Aproximadament 7 de cada 10 persones l’han patit alguna vegada a la seva vida, segons explica la doctora Valerie Young a la BBC. Exactament, però, què és aquesta síndrome? La síndrome de l'impostor és un fenomen psicològic que apareix quan creus que tot el teu èxit es deu a un cop de sort. La manca de confiança amb una mateixa fa que no ens considerem meritòries d'un èxit propi o d'un assoliment. Encara que ens hi hàgim deixat la pell en el procés.
 

Som joves i no ens permetem gaudir de l'èxit


Aconseguir un càrrec de responsabilitat a la feina, treure bones notes als exàmens, ascendir en el món laboral, fer pòdium al teu esport, tenir èxit ... i veure't fora de lloc. No acabar-s'ho de creure. Sentir que ho has fet mèrits suficients per a merèixer el que tens, atribuir-ho a la sort o dir que tens una flor al cul. Però segurament has aconseguit amb molts esforços.

L'origen de la síndrome de l'impostor el podem trobar en la infància: "Els nens a qui se'ls ha exigit molta perfecció, o als que se'ls ha valorat més pel que han aconseguit que pel que són tendeixen més a desenvolupar aquest tipus de trastorns", explica Young. D'altra banda, tot i que ho pateixen tant nois com noies, segons la doctora aquestes últimes pateixen més els desnivells salarials o les diferències de gènere estructurals, com la pressió sobre el cos, la maternitat, o els rols socials femenins que ha preestablert la societat. 
 

No estic a l'alçada...


No deixem que el tarannà de la nostra societat ens faci sentir petites. Aquí tens quatre consells per treure't de sobre la síndrome de l'impostor. 


 


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: