De què depèn el color dels nostres ulls?

per Redacció, el 22 de febrer de 2022 a les 09:55
Sabies que cada persona té uns ulls únics i diferents dels de la resta? El seu color, a diferència del que s’havia pensat anys enrere, ve determinat per més de 10 gens i no és un procés simple.

Igual que cada aspecte del nostre organisme, l'ADN codifica la informació genètica que determina com és el nostre iris (la membrana responsable de regular la quantitat de llum que entra al nostre ull). Precisament aquest és un dels factors que determina en to de la nostra mirada. Ara bé, l’element que juga un paper més important és la melanina, un pigment produït pels mamífers en la pell, el pèl i els ulls.

I exactament, què té a veure la melanina amb el to dels nostres ulls?

 
Segons la quantitat de melanina produïda, la llum s'absorbeix o es reflecteix en l'ull fent que es vegi d'un color determinat. Quan es té poca melanina, algunes ones de llum es reflecteixen fent que els ulls es vegin clars (blaus, verds o grisos). En canvi, quan hi ha major quantitat de melanina, que és un pigment fosc, s’absorbeix molta més llum i els ulls són més foscos (marrons o negres).

La melanina també ens ajuda a protegir-nos dels raigs del sol; per això les persones amb els ulls blaus i verds són més sensibles a la llum i els molesta més la claror.

Galaxy Eyes GIF by toni190 on DeviantArt

 Com a curiositat….quan van sorgir els primers ulls blaus? Es creu que fa uns 10.000 anys un individu va patir una mutació en el gen OCA2, responsable de la producció de melanina. Això va provocar que es reduís la seva capacitat de produir aquesta substància en l'iris i va tenir com a conseqüència l’aparició dels ulls blaus.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: