Rússia inicia l'atac a Ucraïna

per Redacció, el 24 de febrer de 2022 a les 08:56
Rússia ha iniciat l'atac militar contra Ucraïna aquesta matinada, després d'un discurs televisat del seu president, Vladímir Putin, on ha anunciat una "operació militar especial" per "desmilitaritzar" i "desnazificar" el país veí. Putin ha dit que l'objectiu de la incursió militar és "protegir" la població del Donbass, que ha assegurat que viu exposada a la "humiliació i el genocidi pel règim de Kíev".

Putin ha avisat Occident que "qualsevol" que intenti frenar-lo o "amenaçar" es trobarà amb una resposta de Rússia "sense precedents en la història". "Estem preparats", ha avisat.


El president rus ha parlat de la Unió Soviètica i de la lluita contra els nazis durant la Segona Guerra Mundial en el seu discurs, i ha afirmat que "ningú" va demanar als ciutadans ucraïnesos que viuen en determinades parts d'Ucraïna com es volien organitzar territorialment. "La nostra política es basa en la llibertat", ha remarcat, defensant que el dret a l'autodeterminació el poden exercir "tots els pobles que viuen en l'actual territori d'Ucraïna".

Què ha passat fins el moment


 L’exèrcit rus ja ha bombardejat zones pròximes a Kiev i altres ciutats, segons diversos mitjans. Ucraïna ha tancat l’espai aeri. L’Agència Europea de Seguretat Aèria ha alertat del risc de sobrevolar Ucraïna i els països veïns. 

 La Unió Europea, els Estats Units i l’OTAN han condemnat amb duresa l’agressió russa. Nord-amèrica ha dit que els EUA i els seus aliats respondran amb contundència. 

 El president dels Estats Unit, Joe Biden, ha acusat aquest dijous Rússia de llançar una guerra "premeditada" que avisa tindrà "pèrdues catastròfiques tant pel que fa a vides com a patiment humà". En un comunicat, Biden ha condemnat l'atac militar "injustifi-cat" i ha advertit Moscou que és "l'únic responsable de la mort i la destrucció" causada per aquesta acció. 

El perquè del conflicte


Ucraïna comparteix fronteres tant amb la Unió Europea com amb Rússia, però com antiga república soviètica té profunds llaços socials i culturals amb Rússia.

Quan el 2014 els ucraïnesos van donar l’esquena al seu president proprús, Víktor Yanukóvich, Rússia es va annexar la península de Crimea, al sud d'Ucraïna, i va donar suport als separatistes que van envair grans extensions de l'est d'Ucraïna.

Des de llavors, els rebels prorussos –favorables a Vladímir Putin- han lluitat contra l'exèrcit ucraïnès en un conflicte que ja ha suposat més de 14.000 víctimes mortals.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: