Què està passant en la guerra d'Ucraïna?

per Irene Montagut / Lluís Girona / Victor Rodrigo, el 2 de març de 2022 a les 09:20
Desplegament de paracaigudistes a la segona ciutat d'Ucraïna, Khàrkiv, i operació especial a la zona del Donbass per afermar la posició de l'exèrcit rus. Aquests són els últims moviments de Vladímir Putin en l'ofensiva militar contra el país veí, que encara resisteix després d'una nova jornada d'atacs en múltiples places.

Què està passant en aquests moments?


L'ofensiva de l'exèrcit rus en el setè dia de la guerra se centra en les principals ciutats ucraïneses. El bombardeig a Khàrkiv és només un dels atacs amb més força avisats pel Kremlin: la ciutat de Mariupol segueix completament assetjada; Jitòmir ha estat bombardejada, amb quatre víctimes mortals -entre elles un nen-, en un dels seus barris residencials. Putin es va comprometre amb Macron que no atacaria la població civil.

Tot i que es preveuen reunions de les delegacions negociadores, les accions militars no s'aturen. Rússia va iniciar ahir un atac "d'alta precisió" contra Kíev, i per això, va demanar als ciutadans de la capital que fugin immediatament.

Les conseqüències


La guerra, de moment, ha provocat més de 5.700 morts i també milers de ferits. A més, ha iniciat una fugida massiva dels ciutadans ucraïnesos cap a països veïns com Polònia. A hora d'ara, prop de 677.000 persones han abandonat la zona de conflicte buscant refugi en un territori segur.

El perquè del conflicte


Ucraïna comparteix fronteres tant amb la Unió Europea com amb Rússia, però com antiga república soviètica té profunds llaços socials i culturals amb Rússia. Quan el 2014 els ucraïnesos van donar l’esquena al seu president proprús, Víktor Yanukóvich, Rússia es va annexar la península de Crimea, al sud d'Ucraïna, i va donar suport als separatistes que van envair grans extensions de l'est d'Ucraïna.

Des de llavors, els rebels prorussos –favorables a Vladímir Putin- han lluitat contra l'exèrcit ucraïnès en un conflicte que ja ha suposat més de 14.000 víctimes mortals.

Altres notícies que et poden interessar

​​


​​​
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: