L'impacte de les violències digitals: què són i com et poden arribar a afectar

per Redacció, el 26 d'abril de 2022 a les 16:41
T’han criticat mai a través de les xarxes socials? Has rebut comentaris sobre el teu físic per Instagram? T’has sentit totalment desprotegida en l’àmbit digital? Aquestes són algunes de les preguntes que s’han plantejat durant el webinar Dones i violències en el món digital.

Aquest debat forma part de la iniciativa Enfoquem en púrpura, un projecte impulsat per Metges del Món i l’Assemblea de Cooperació per la Pau. Un projecte amb mirada feminista que lluita per combatre les desigualtats de gènere que fomenta l’audiovisual, amb l’objectiu de promoure un món més just i igualitari.

Amb aquest propòsit, Enfoquem en púrpura ha organitzat diverses xerrades, com la de Dones i violències en el món digital, per tal de visibilitzar problemes sovint ignorats i menystinguts.

De fet, Palema Palenciano, una de les participants en el debat, ha assegurat que ella s’ha sentit desemparada i impotent cada cop que ha estat víctima de violència digital. Les crítiques, els insults i fins i tot les amenaces de mort a través de plataformes com Instagram són habituals i el pitjor de tot és que hi ha certa impunitat. S’ha normalitzat i fins i tot tolerat el discurs de l’odi, sense tenir en compte les víctimes i les seqüeles que deixa en elles.

Pamela Palenciano –a qui segur que coneixereu pel monòleg No solo duelen los golpes- assegura que ho ha arribat a passar molt malament arran dels comentaris i amenaces que li han arribat per les plataformes socials. L’actriu i activista explica que la violència digital que ha patit fins i tot ha traspassat la pantalla i ha afectat el seu dia a dia de manera molt directe: “A mi m’està costant molt treure’m la imatge que han construït de mi”.

I és que, l’actriu va patir una campanya de hate molt forta el 2021 després que Vox treiés un vídeo seu de context i l’acusés, entre altres coses, de fomentar l’odi cap als homes, quan en realitat l’únic que estava fent era conscienciar sobre la violència masclista.

Ella és una de les moltes que ha patit violència digital, un problema que, malauradament, no para de créixer. Per això és tan important que alcem la veu i sobretot que ens fem costat i ajudem. Unides som més fortes!

Si voleu saber més sobre el projecte Enfoquem en púrpura us deixem amb el seu web i també amb una entrevista que els vam fer:


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: