Un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic i addictiu del mòbil

per Redacció, el 28 d'abril de 2022 a les 14:25
Un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic i addictiu d’internet i les xarxes socials, generalment a través d’un mòbil que rep de mitjana entre els 10 i 11 anys. Són dades de l’informe de l’Unicef L'impacte de les tecnologies per a la relació, informació i comunicació (TRIC) en la infància, que han presentat en roda de premsa el responsable d’educació de l’ONG a Espanya, Nacho Guadix, i la coordinadora a Catalunya, Quima Oliver. Adolescents.cat també hi ha participat, juntament amb altres ponents, donant el seu punt de vista i aportant dades sobre aquesta temàtica.

L’informe de l’Unicef, elaborat a partir d’una mostra de 50.000 alumnes d’ESO de 265 instituts de tot Espanya (d’11 a 18 anys), estima que un de cada tres alumnes d’ESO (uns 600.000 estudiants) podrien presentar el que es defineix com a "ús problemàtic", no només per la freqüència i intensitat sinó també per l’alt grau d’interferència en el dia a dia dels joves i les seves famílies.


El 31 % està connectat més de cinc hores al dia entre setmana i la meitat també supera aquest temps diari durant el cap de setmana. En concret als videojocs, un 3,1 % dels estudiants d’ESO ja han desenvolupat una addició i un 16,7 % addicional podria estar començant a tenir problemes.

L’informe constata que les pràctiques de compartir contingut sexual a través de xarxes socials (conegut amb el nom de 'sèxting') són cada vegada més habituals, ja que el 42 % admet que algú li ha enviat alguna vegada missatges d’aquest estil. També més de la meitat dels adolescents reconeix que ha acceptat o contactat amb desconeguts a les xarxes socials, però el més greu és que el 21 % ha quedat presencialment amb persones que ha conegut per internet.


Així mateix, un de cada deu assegura que algun adult li ha fet alguna proposició sexual per internet o xarxes, situacions que són més proclius en hores nocturnes, quan alguns joves continuen sense desconnectar-se del mòbil: gairebé 6 de cada 10 adolescents dormen amb el seu telèfon i 1 de cada 5 es connecta a la nit.
 

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: