Irene Montero i Ione Belarra, l'instant després de l'aprovació de la llei | EP

«Només sí és sí»: guia per entendre la nova llei de llibertat sexual

Irene Montero i Ione Belarra, l'instant després de l'aprovació de la llei | EP
per Maria Rabella Ytarte, el 27 de maig de 2022 a les 08:52
Dos anys després, el Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, també coneguda com la llei del "Només sí és sí". A continuació, la guia definitiva de totes les novetats que incorpora la legislació:

Nova definició del consentiment sexual


A partir d'ara, s'entendrà que hi ha consentiment només quan "s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que expressin de forma clara la voluntat de la persona". És a dir, només sí serà sí. 

No es diferenciarà més entre abús i agressió


Aquella frase que es cridava a les manifestacions de No és abús, és violació, passarà a ser una realitat. La llei elimina la distinció entre abús i agressió sexual.

Redefinició de l'agressió sexual i incorporació d'agreujants


El text també estableix que l'agressió sexual serà "qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment" i considera violació, amb penes de presó més elevades, aquella agressió consistent "en l'accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies". A més a més, la norma preveu agreujants per incrementar les penes d'agressió o violació quan els fets es facin de forma grupal, hi hagi violència "d'extrema gravetat", la supervivent tingui una "situació d'especial vulnerabilitat", l'agressor sigui parella o familiar o hagi "anul·lat la voluntat" de la supervivent "subministrant-li fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància", entre altres.

Noves formes de violència sexual


L'escrit considera violència sexual "els actes de naturalesa sexual no consentits o que condicionin el lliure desenvolupament de la vida sexual". Així, l'assetjament al carrer i les violències sexuals en l'àmbit digital seran delicte. En aquest àmbit, es penalitzarà amb tres mesos a un any de presó o multa de sis a dotze mesos l'ús de la imatge d'una persona per realitzar anuncis o obrir perfils falsos a les xarxes. També en l'àmbit digital, es penalitzarà la difusió d'actes de violència sexual, l'extorsió sexual, la pornografia no consentida i la infantil, així com la difusió o redifusió de vídeos i imatges íntimes sense consentiment dels i les protagonistes.

N​ous serveis d’atenció a les supervivents


El text estableix que l'atenció a totes les supervivents ha de ser integral i immediata, els serveis socioassistencials podran acreditar una situació de violència sexual -igual que ja es fa en la violència de gènere en l'àmbit de la parella o exparella- i les supervivents tindran dret a rebre una reparació integral. En aquesta línia, també es crearan serveis públics  d'atenció permanent per a oferir assistència les 24 hores tant a les supervivents de violència sexual com als seus familiars o afins. 

Els conceptes de violència econòmica i vicària


La legislació modifica la llei integral contra la violència de gènere per a incloure el concepte de violència econòmica. I en matèria de violència vicària, les mares de menors assassinats seran reconegudes com a víctimes directes i tindran garantit l'accés a les ajudes estatals per víctimes de delictes violents.

Més protecció per les víctimes als tribunals


A partir d'ara, no caldrà haver interposat una denúncia perquè es recullin, conservin o custodiïn mostres biològiques i altres proves que puguin contribuir a l'acreditació de violències sexuals. A més a més, la llei incorpora diverses mesures per a evitar la revictimització de les supervivents als tribunals. Entre elles, destaca la que permet al president d'un tribunal evitar que es formulin preguntes innecessàries relatives a la vida privada i la intimitat sexual que no tinguin rellevància per al fet jutjat.


 Polèmica amb la prostitució 


Finalment, la norma deixa fora la part sobre prostitució que va generar l'oposició dels socis d'investidura i que va fer perillar la llei a la comissió d'Igualtat de la setmana passada. Així doncs, el text no inclou la penalització amb presó i multa del proxenetisme i de l'anomenada terceria locativa -el lucre per llogar un espai en què es prostitueix una persona- que incloïa la proposta inicial del Ministeri d'Igualtat. Ara, el seu contingut s'intentarà tirar endavant com una proposició de llei independent, a petició dels socialistes.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: