Logotip de Adolescents.cat

És cert que pintar-se les ungles sovint és dolent per la salut?

per Redacció, el 30 de maig de 2022 a les 09:09
Els negocis de manicura a casa nostra s'han multiplicat els darrers anys. Ara, és moda dur les ungles pintades. I no només amb esmalt tradicional, també han sorgit noves tècniques com la semipermanent -que pot arribar a durar dues setmanes segons la persona- o el gel, ungles postisses fetes a partir d'un gel acrílic modelat sobre l'ungla natural. Amb tot, cada vegada és més fàcil trobar establiments a prop nostre on facin malabars amb la pintura. 

Però hi ha un dubte que probablement ha assolat els seguidors d'aquesta moda en algun moment: és dolent fer-se la manicura sovint? S'ha de deixar a l'ungla que "respiri"? El doctor Ramon Grimalt, professor de dermatologia de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), n'ha parlat amb RAC1.

Nail art 2017: Trends, tutorials, tips to try now

 La clau és tenir unes ungles i pell sana de base

 

Per l'expert, per norma general, "no sol haver-hi cap problema ni perill per utilitzar esmalt”. S'hauria d'estar tranquil sempre que es tinguin "unes ungles i una pell sana". El problema sorgiria, ha assenyalat, si es té "tendència a la dermatitis atòpica o la psoriasi", entre altres patologies similars que afectin les ungles o la pell del voltant. En aquests casos, les malalties es podrien agreujar per l'ús de productes cosmètics. El senyal més comú que indica que alguna cosa no funciona és si apareix "dermatitis al·lèrgica". El doctor Grimalt recomana que si es té alguna patologia o unes ungles que no presenten bon aspecte, no es recorri a aquesta mena de serveis perquè "gairebé segur que la situació empitjorarà".

 El mite de les ungles que "respiren"

 
El professor de dermatologia de la UIC també ha trencat amb el mite popular que defensa que les ungles "respiren". El doctor Grimalt assegura que "l'ungla no respira, no som amfibis". Per tant, a priori, no hauria de passar res per dur-les sempre pintades. De fet, alguns experts apunten al fet que fer-se la manicura pot ser, fins i tot, beneficiosa, ja que l'esmalt protegeix les ungles de la sequedat, el sol o del contacte amb productes químics.

Així i tot, els especialistes també aconsellen estar alerta especialment a l'hora de retirar la pintura: cal utilizar productes que no siguin agressius. Els dissolvents químics que acostumen a fer-se servir malmeten l’ungla i, per tant, “no compensa” anar encadenant tractaments perquè cada cop que traiem la capa d’esmalt agredim l’ungla. 

La millor manera de fer-se les ungles

 
A més a més, Ramon Grimalt també ha indicat que és important pintar-se les ungles correctament. I com és això? Doncs bé, segons l'especialista, l'esmalt s'ha d’aplicar “només sobre la superfície de l’ungla” i amb cura de “no tocar els plecs de contacte amb la carn”. També cal vigilar de no provocar ferides, que poden convertir-se en focus d’al·lèrgies i infeccions. Una manicura mal feta o sobre una pell sensible sí que pot donar problemes i molèsties com berrugues o voltadits, ha alertat el doctor. En canvi, “si es fa bé, suaument i sense provocar ferides, cap problema”, ha conclòs.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: