Això és el que realment observem quan tanquem els ulls (i no és el que creus)

per Redacció, el 11 de juliol de 2022 a les 06:00
Alguna vegada t'has preguntat què és el que veiem realment quan tanquem els ulls? En un primer moment pots pensar que el que veiem és un fons negre, però la realitat és molt diferent.

Com expliquen des de Magnet, el que veiem quan tanquem els ulls és un "color gris ple de centelleigs brillants". Aquest fenomen rep el nom de "Eigengrau", que significa "el seu propi gris". El terme procedeix de l'alemany i va ser desenvolupada pel filòsof i psicòleg alemany del segle XX Gustav Theodor Fechner. La va compondre combinant dues paraules de l'alemany: "eigen" que significa "llum pròpia" i "grau" que significa "gris". Així doncs, el que veiem quan tanquem els ulls és un món generat pel nostre cervell.


eyes blinking GIF by TraceLoops

"Es tracta del color al qual el nostre cervell recorre automàticament quan no té res a observar. Una gamma cromàtica autogenerada pels nostres nervis oculars". Però no és un color totalment llis, sinó que sobre seu es poden observar un "conglomerat indefinit de centelleigs, estrelles i formes geomètriques que es reprodueixen de forma aleatòria sobre un fons fosc".


A més, aquests centelleigs tenen un nom: "fosfenos" i ve del grec antic, concretament de la barreja de "phos" (llum) i "phainein" (mostrar). Però, vols saber d'on venen aquests centelleigs? Com expliquen des de Magnet: "Els centelleigs i els patrons, de vegades geomètrics, que percebem quan tanquem els ulls provenen de la incessant activitat de la nostra escorça visual, l'activitat de la qual és permanent i espontània". Per tant, són senyals elèctrics de les teves neurones.

Així doncs, no hi ha cap possibilitat que observem un negre veritablement pur quan baixem les nostres parpelles, ja que la nostra escorça visual es troba sempre activa i les neurones emeten senyals sense parar. En cert sentit, aquests patrons tan estranys i caòtics són nosaltres. El nostre Eigengrau és únic i ningú més el pot veure.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: