Què són les micrograssofòbies i perquè són tan perilloses?

per Redacció, el 15 de juliol de 2022 a les 06:00
Un 6,6 % de joves d'entre 16 i 30 anys pateix obesitat i un 18,2 % té sobrepès, segons xifres de la Societat Espanyola d'Obesitat. Les dades sobre l'excés de pes associat a la salut física són abundants.

Ara bé no hi ha tanta informació pel que fa a la salut mental. Una persona amb quilos de més corre el perill de "sentir-se menys vàlida i, per tant, menys mereixedora d'afecte, oportunitats o respecte", explica Amalia Gordóvil Merino, professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Per grassofòbia s'entén el biaix que s'aplica a les persones que no entren dins els estàndards socials de normativitat corporal. Des d'aquest 2022, el que fins ara s'havia conegut com a Dia Mundial de la Lluita contra l'Obesitat ha esdevingut el Dia Mundial contra la Grassofòbia. Entre altres coses, perquè el sobrepès no solament afecta el cos, sinó també la ment.

Amb tot, com en qualsevol biaix, sota les formes de rebuig més evidents, hi trobem un clima que sustenta la grassofòbia amb pràctiques socialment legitimades: les micrograssofòbies.

Què són les micrograssofòbies?

 
En primer lloc, hi ha els insults, l'assetjament, la dificultat per relacionar-se o els problemes mentals derivats de l'estigma que comporta el sobrepès. Però, a més, les persones amb sobrepès també s'enfronten a signes més subtils de grassofòbia, que podríem anomenar micrograssofòbies. Amalia Gordóvil i Ferran Giménez, sociòleg i professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC, citen alguns exemples dels prejudicis més estesos:

 

Depressió, ansietat i trastorns de la conducta alimentària

 
Les persones amb sobrepès o obesitat poden desenvolupar simptomatologia ansiosa i un baix estat d'ànim "que pot donar lloc a un trastorn depressiu i a un trastorn alimentari, entre altres patologies psiquiàtriques", afegeix Gordóvil. "No som conscients del patiment que tots aquests perjudicis els poden causar", afirma l'experta.

Per això és tan important no jutjar els altres i anar amb molt de compte amb el que diem. Hi ha paraules que poden fer mal i afectar molt. Cal tenir-ho en compte.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: