Què és l'apofenia i per què et dona una interpretació equivocada de la realitat?

per Redacció, el 31 de juliol de 2022 a les 06:00
Feia temps que li estaves donant voltes a començar un projecte nou, deixar la teva parella, canviar-te de carrera, abandonar el teu hobbie... fins que un bon dia, passejant pel carrer, vas sentir que l'univers t'estava enviant contínuament senyals per prendre una decisió concreta. T'ha passat?

Segons la BBC, l'apofenia és un comportament humà que consisteix a veure connexions significatives per allà on passes quan, en realitat, són fruit de la teva imaginació. Que just soni la cançó preferida de la teva parella a la ràdio no és un senyal perquè segueixis amb ell/a, sinó que pot ser una pura coincidència. De fet, si ho penses fredament, decidir seguir amb la teva parella per aquest petit fet no és un motiu prou vàlid per a tirar la relació endavant.


Signs GIF by MGM Studios
Això, però, té una explicació científica, i és que el teu cervell està programat per donar sentit a tot allò que en realitat no el té. Necessita saber tota l'estona què està passant i per què. En certa manera, el que intenta el cervell és agafar tots els esdeveniments que es donen al món i convertir-los en una narrativa per tal de poder organitzar-se i prendre decisions. Però, com diu el psicòleg cognitiu Steven Pinker, "podem sobrepassar-nos i interpretar coses que en realitat no estan allà".


Per tant, es tracta d'un mecanisme que fa que li atribueixis un significat especial a esdeveniments que no tenen res a veure entre ells. Com explica l'especialista, abans de deixar-te endur pel que el teu cervell interpreta, tant pel bo com pel dolent, parla-ho amb una persona de confiança per obtenir una altra perspectiva.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: