Què és el sagnat lliure i com t'ajudarà a deixar de dependre dels productes menstruals

per Redacció, el 31 de juliol de 2022 a les 06:00
El sagnat lliure no consisteix a aguantar-se la menstruació, sinó en saber quan és el moment d'evacuar-la. Es tracta de connectar amb el teu cos i notar quan la sang està a punt de baixar per poder retenir-la fins a arribar la lavabo. 

Aquesta pràctica va agafar ressò l’any 2015, després que Kiran Gandhi comences a menstruar just abans de recórrer 42 km per la marató de Londres i hagués de seguir sense compreses, tampons ni copa menstrual. “Una marató és per si mateixa, des de fa segles, un acte simbòlic. Per què no utilitzar-lo com un mitjà per crear consciència sobre les meves germanes que no tenen accés a tampons i que, unit al dolor menstrual i les constants rampes, han de fingir que no passa res?” va dir Kiran al seu vlog.


Per entendre el funcionament d'aquesta pràctica, com explica la psicòloga especialista Anna Salvia a Rac 1, cal saber que l'úter està tota l'estona tancat i, al contrari del que es creu, només es va obrint de tant en tant per expulsar una mica sang (no està rajant tota l'estona). Per tant, es pot aprendre a controlar l'expulsió de la regla i aconseguir fer-ho al lavabo, ja que és una capacitat que es pot entrenar.

De fet, hi ha dones que han confirmat ser capaces de retenir la seva regla durant 2 i 3 hores sense necessitat d'utilitzar cap producte menstrual. Això no vol dir que deixin de ser necessaris els tampoc, les compreses i les copes menstruals, però han aprés a no dependré d'aquests.


L'autora del llibre 'Una nueva manera de menstruar' va comparar la pràctica del sagnat lliure amb l'aprenetatge que fem quan som petits amb l'orina i la defecació. "L'infant aprèn que aquella sensació vol dir que ha d'anar al lavabo. Primer es fa pipí a sobre moltes vegades, però en va aprenent. Amb l'úter passa el mateix".
 

Per acabar, si vols realitzar el sagnat lliure de manera exitosa, has de saber que és important tenir un sòl pelvià ben entrenat. Per aconseguir-ho pots fer servir boles xineses o fer exercicis de Kegel. Un cop tens això fet, has d'agafar pràctica, així que pots provar-ho els dies que estiguis a casa tranquil·la. Es tracta d'anar sovint al lavabo per veure si has tacat o comprovar si has expulsat i anar provant els exercicis de Kegel, de contraure i expulsar. Però, sobretot, és imprescindible que estiguis connectada amb el teu cos.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: