Què és el 'jet lag social' i com afecta el teu rendiment en els estudis?

per Redacció, el 1 d'agost de 2022 a les 06:00
El jet lag social es produeix quan durant la setmana tens uns horaris marcats i el cap de setmana en tens uns totalment diferents. Per exemple, si els dies de cada dia et despertes a les 8 h i te'n vas a dormir a les 23 h, però el cap de setmana et lleves al migdia perquè has anat a dormir passades les 00 h, patiràs el jet lag social.

Els motius poden ser diversos, però majoritàriament te'n vas a dormir tard perquè t'has quedat mirant una sèrie fins tard o perquè has sortit amb els amics de festa. A més, com que durant la setmana t'has hagut de llevar més d'hora del que voldries, has acumulat cansament i el cap de setmana aprofites per despertar-te tard.


Això pot semblar un acte inofensiu i totalment normal, però, segons la cronobiologia María de los Ángeles Rol de Lama y la investigadora postdoctoral Bonmatí Carrión, "quan el centre del somni dels dies de treball difereix en més de dues hores del centre del somni dels dies lliures, parlem de jet lag social".

Aquest patró irregular de la son el pateixen, com a mínim, un 50% dels estudiants i s'associa a un pitjor rendiment acadèmic i un major risc de patir alteracions metabòliques com diabetis del tipus 2 o l'obesitat. A més, aquest jet lag provoca que et sentis fatigat/da, confús/a i amb dificultats per concentrar-te.


Així que ja saps, si no vols patir els efectes negatius del jet lag social, intenta seguir un mateix horari cada dia de la setmana.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: